Lab houdt infra veilig en betrouwbaar

CGI-iAMLAB voorspelt veroudering infra met nieuwste software

vrijdag 23 februari 2018 Nettie Bakker 0 reacties 191x gelezen

Op de achtste verdieping van het hoofdkantoor in Rotterdam ontwikkelt CGI Nederland een 'digitale kopie’ van de werkelijke en toekomstige infrastructuur. "Met ons iAMLAB spelen we in op de behoefte aan nauwkeurig inzicht in het verouderingsproces van essentiële infrastructuur, zoals wegen, bruggen en sluizen", zegt Aad van Kempen, director Consulting Services bij CGI Nederland.

De eerste drie letters van iAMLAB staan voor infra en AssetManagement. Van Kempen: "Stel je de beelden voor van Playstation. Zo haarscherp kunnen we samen met de data-analytici van SAS en geo-info-experts van ESRI de werkelijke infra-assets simuleren, via allerlei sensorinformatie en databronnen. We noemen dit de ‘digital twin’, het digitale tweelingbeeld van de buitenwereld."

 

Kenmerk van het digitale deel van deze tweeling is dat deze via allerlei 3D-, augmented reality- en VR-software 'een reis' in de toekomst kan maken en nauwkeurige voorspellingen kan laten zien over de levensloop van infra-assets.

 

Gebruiken sluisdeuren bijvoorbeeld ineens meer stroom voor het openen en sluiten, dan kan dat duiden op slibvorming wat het slijtageproces zou kunnen versnellen. En zo moet het netwerk van talloze sensoren en databronnen iedere 10 minuten een automatische inwerkingtreding van de Maeslantkering kunnen voorbereiden. De kleinste afwijkingen in signalen worden al in een vroeg stadium opgemerkt. 

 

Opleiding 

CGI heeft het Nederlandse iAMLAB op eigen initiatief ontwikkeld omdat het voorziet in een behoefte van infrabeheerders. "Maar evenzeer", benadrukt Van Kempen, "om een omgeving te creëren waarin onze eigen mensen worden opgeleid, waarin we producten verder ontwikkelen en de samenwerking met universiteiten een boost geven. Onze stelling is dat we een slim bedrijf zijn, maar dat we het niet alleen kunnen." 

 

Het iAMLAB is sinds een jaar operationeel en heeft al diverse werkelijke kunstwerken in het lab gedigitaliseerd en bestudeerd. "Hoe meer sensoren we buiten plaatsen, hoe scherper we de objecten in het lab kunnen bestuderen", zegt Van Kempen. Naast levensloop-analyses gebruikt CGI het lab ook om brug- en sluiswachters te leren opereren in een digitale wereld. Steeds meer bruggen en sluizen worden op afstand bediend. Brugwachters moeten leren om de eerste 'data-afwijkingen' te lezen, in plaats van te reageren op de eerste piepjes en kraken van het staal en het beton. 

 

Staat van dienst 

"Nu het lab operationeel is en we de mogelijkheid hebben om digitale twins te maken van infra-assets, kunnen we de simulatiemogelijkheden uitbreiden met nog meer partijen en ons buigen over nog meer vraagstukken in de werkelijkheid", besluit Van Kempen. Anders dan verkeersmodellen richt het iAMLAB zich minder op het (weg- en vaar)gebruik van de assets, maar juist op de staat van dienst. "Het lab moet er vooral voor zorgen dat de infra het veilig en betrouwbaar blijft doen." 

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.