Koop een ANWB-praatpaal óf gun het een ander tweede leven

donderdag 29 juni 2017 Guus Puylaert 1161x gelezen

De aloude ANWB-praatpalen worden vanaf 1 juli officieel buiten gebruik gesteld. Vanaf dat moment zullen ze geleidelijk van de Nederlandse snelwegen worden verwijderd. Maar dat is niet het einde van de praatpalen: zusterbedrijf Ecoleon geeft hen een nieuw leven, bijvoorbeeld als laadpaal of informatiezuil. Ook worden praatpalen te koop aangeboden als collectors item.
U kunt de ANWB-praatpaal binnenkort in huis hebben, want hij wordt van de snelwegen verwijderd.

U kunt de ANWB-praatpaal binnenkort in huis hebben, want hij wordt van de snelwegen verwijderd.

Omdat de praatpaal steeds minder wordt gebruikt, werd begin dit jaar besloten om de palen per 1 juli buiten werking te stellen. Rijkswaterstaat wil dit duurzaam realiseren en heeft de markt daarom uitgedaagd om met vernieuwende ideeën te komen.

Upycling
Ecoleon stelde een concept voor waarbij de praatpalen worden ‘ge-upcycled’. De praatpalen worden niet vernietigd of gerecycled, maar krijgen een nieuw leven dichtbij de oorspronkelijke vorm, bijvoorbeeld als laadpaal of informatiezuil. Maar hoe dat er precies uitziet, is nog onbekend. Daarvoor zoekt het 'groene' bedrijf samenwerking met maatschappelijke organisaties, om mee te denken hoe de palen precies ge-upcycled kunnen worden.

Collectors item
Daarnaast biedt Ecoleon ook een beperkt aantal palen aan als collectors item voor particulieren of bedrijven. U kunt hiervoor vanaf 1 juli terecht op koopeenpraatpaal.nl. Domeinen Roerende Zaken van het ministerie van Financiën doet ook 100 praatpalen in de verkoop voor geïnteresseerden. Hierover komt informatie beschikbaar op domeinenrz.nl. Ten slotte zal ook een aantal musea de praatpaal opnemen in de collectie.

Afscheid van een icoon
Vanwege de grote aandacht voor het verdwijnen van de ANWB-praatpaal, heeft de ANWB een speciale pagina opgezet op hun website: Afscheid van een Icoon. "Hier kunnen geïnteresseerden onder andere lezen over de 57-jarige geschiedenis van de praatpaal en wordt advies gegeven hoe je na 1 juli om moet gaan met pech op de weg", aldus Peter de Wit van de ANWB.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.