Koning opent Velo-city 2017

dinsdag 13 juni 2017 Vincent Wever 159x gelezen

Met eerst het overhalen van een hendel op het podium en vervolgens een stuk van het RijnWaalpad fietsen, opende koning Willem-Alexander het wereldfietscongres Velo-city 2017. Eén van de centrale thema’s: het geluk dat fietsen met zich meebrengt.

Koning Willem-Alexander op de fiets.

Koning Willem-Alexander op de fiets. (Copyright: Credits: Fietsersbond/Leonie de Vries)

Velo-city wordt jaarlijks in een andere stad gehouden. Zo was het vorig jaar nog de beurt aan de Taiwanese hoofdstad Taipei en is volgend jaar Rio de Janeiro aan de beurt. Nederland is, samen met Denemarken, een van de traditionele koplopers op het gebied van fietsen en dat is ook te merken: met ruim 1500 deelnemers en 250 sprekers uit 40 landen is deze Velo-city de grootste ooit.

 

“Het lijkt wel alsof fietsen simpelweg in het Nederlandse DNA zit, maar dat is niet zo”, werd het internationale publiek in de openingsfilm voorgehouden. “Het is een bewuste keuze geweest in de jaren '70.” Het lijkt er bovendien op dat Nederlanders zelf niet echt doorhebben hoe ze met die keuze hun samenleving hebben veranderd, ging het door.

 

"Fietsen staat gelijk aan vrijheid"
De Belgische journalist en filosoof Leo Bormans gaf in zijn keynote aan dat Nederlanders en met name hun kinderen tot de gelukkigsten ter wereld behoren. Volgens hem heeft dat onder meer te maken met de fietscultuur. “Ik was onlangs op bezoek in een Belgische gevangenis en vroeg een gevangene wat hij het meeste miste: dat was zijn fiets. En toen snapte ik het opeens. Een fiets staat gelijk aan vrijheid.”

 

Volgens Bormans is het zaak dat steden vooral mensen en ontmoetingen faciliteren. “Steden zijn er niet voor gemaakt om zoveel mogelijk auto’s binnen te halen. Ik was laatst op een conferentie rond de leefbare stad. Wat is dat voor een term? Je hebt het toch ook niet over eetbaar voedsel of drinkbaar bier?”

 

RijnWaalPad
Als slotstuk van de openingsceremonie haalde koning Willem-Alexander een hendel over en opende daarmee symbolisch een muur die symbool staat voor vrijheid. Daarna stapte hij op de fiets om een stuk van het in 2014 geopende RijnWaalpad tussen Nijmegen en Arnhem te rijden. Velo-city duurt nog tot en met vrijdag.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.