Kasper Spaan: Watercompensatie op het dak

maandag 26 oktober 2015 Sarah Ras 103x gelezen

Kasper Spaan, Senior Planadviseur bij Waternet en Amsterdam Rainproof

Kasper Spaan, Senior Planadviseur bij Waternet en Amsterdam Rainproof (Copyright: Merlijn Michon)

‘In de hoogstedelijke omgeving van de Zuidas hebben wij een zogenoemd polderdak ontwikkeld. Dit is een groen dak met een verhoogde capaciteit om regenwater te bergen en actief te sturen. Hierdoor blijft wateroverlast bij extreme neerslag beperkt en daarmee is het een profijtelijk en ruimtebesparend model.

Het polderdak heeft een opstaande rand met kleptechniek. Dit geeft de mogelijkheid het waterniveau en de mate van afvloeiing te sturen. Hiermee kunnen scenario’s gekozen worden, gericht op beschikbare weersverwachtingen. Een dunne waterfilm zorgt voor een koelere topverdieping bij hitte en de continue beschikbaarheid van water maakt het verbouwen van gewassen op het dak eenvoudiger.

Hoe blauw is groen
Met dit initiatief van De Dakdoktors, Waternet en de Green Business Club is het antwoord op de terugkerende vraag ‘hoe blauw is een groen dak’ een stuk dichterbij gekomen. Tussen het eerste idee (symposium Amsterdam Rainproof maart 2013) en de realisatie (september 2013) heeft een klein team veel voor elkaar gekregen, op het eerste beschikbare polderdak.

‘Door toename van het polderdakoppervlak in de stad ontstaat een actieve sponswerking. Dit leidt tot beperking van wateroverlast op straat (minder verkeershinder) en de mogelijkheid te anticiperen op natte en droge periodes. Het slimmer benutten van regenwater in de stedelijke omgeving kan met deze daken een boost krijgen.

Dit schetst de toekomst van het stedelijk waterbeheer: actief microwatermanagement om de adaptatieopgave van de stad innovatief op te pakken.’

Inhoud laatste dossier

De verkeerskundige

Naar alle eerdere dossiers

Meer artikelen over Wegontwerp

Artikelen 21 tot 25 van 62

2 3 4 5 6 7

Artikelen 21 tot 25 van 62

2 3 4 5 6 7

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.