Jan Reinout Deketh: 'Verzilver kansen bij vervanging'

vrijdag 26 augustus 2016 113x gelezen

Jan Reinout Deketh, Leading Professional, Royal HaskoningDHV: 'Vervanging van infrastructuur is een uitgelezen kans voor infrabeheerders om hun assetmanagement te professionaliseren'
Jan Reinout Deketh, Leading Professional, Royal HaskoningDHV

Jan Reinout Deketh, Leading Professional, Royal HaskoningDHV

'Vervanging van infrastructuur vergt niet alleen een investering, maar biedt ook extra kansen. Denk aan het toevoegen van extra functies aan infrastructuur; functies zoals energieopwekking, reclame-uiting, of natuurontwikkeling. De waarde en opbrengsten van deze extra functies kunnen de haalbaarheid van vervangingsprojecten significant vergroten.

 

Daarnaast is er (maatschappelijke) winst te behalen door vervanging te verbreden naar gebiedsontwikkeling. Hier liggen kansen met name bij publiek-publieke samenwerking.

 

Van een andere orde is dat vervanging van infrastructuur een uitgelezen kans is voor infrabeheerders om hun assetmanagement te professionaliseren. Bij vervanging kan immers een verse start gemaakt worden met beheer en onderhoud volgens de state of the art werkwijze. Met een significant betere performance (beschikbaarheid over de levenscyclus) en lagere beheer- en onderhoudskosten van de assets tot gevolg. Een kans die je als infrabeheerder eigenlijk niet mag laten lopen.

 

En dan het volgende, vervanging van infrastructuur (brownfield) heeft andere kenmerken dan nieuwbouw van infrastructuur (greenfield). Bij vervanging moet ‘de winkel vaak openblijven tijdens de verbouwing’. Deze extra complexiteit stelt de (hoge) eisen aan het projectmanagement. Zoals eisen aan het managen van de planning, logistiek en de veiligheid.

 

Evaluaties van succesvol uitgevoerde verbouwingen van onder andere in bedrijf zijnde luchthavens, treinstations, spoorwegen, hoogspanningslijnen laten zien dat er al veel mogelijk is.

 

Kortom, kansen genoeg. Nu nog verzilveren.

Meer informatie: Klik hier voor een filmpje van Royal HaskoningDHV en Arup over het 'acht stalen bruggen project' voor RWS (de uitdagingen bij renovatie van de acht stalen bruggen in plaats van vervanging):

Inhoud laatste dossier

De verkeerskundige

Naar alle eerdere dossiers

Meer artikelen over Wegontwerp

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.