Herenfiets onveilig voor jonge vaders en senioren

donderdag 17 augustus 2017 Guus Puylaert 181x gelezen

Jongerenorganisatie TeamAlert en Veilig Verkeer Nederland (VVN) adviseren jonge vaders en senioren om voortaan te fietsen op een fiets zonder hoge stang. Het hoge aantal verkeersgewonden onder die doelgroep is voornamelijk te wijten aan de herenfiets.
De herenfiets, voorzien van hoge instap, zorgt voor meer onveiligheid

De herenfiets, voorzien van hoge instap, zorgt voor meer onveiligheid

Het VTI, het Zweedse onderzoeksinstituut op het gebied van verkeer en transport, deed onderzoek met crashtests. Hieruit bleek dat bestuurder van de herenfiets bij een valpartij eerder met het hoofd de grond raakt, dan met schouder of heup. Dat komt omdat de bestuurder meer voorovergebogen zit. Bij fietsen met een lage instap is dat minder het geval.

 

Minder flexibel
Ook zorgt de hoge opstap voor problemen bij senioren tijdens het op- en afstappen. Dat komt omdat ouderen fysiek minder flexibel worden, aldus VVN-woordvoerder José de Jong. Valpartijen die daaruit. Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat senioren vaker vallen bij op- en afstappen, vooral op een e-bike. Een fiets zonder stang en met lage instap is daarom voor iedereen veiliger.

 

Stabiliteit

De hoge stang op de herenfiets is bovendien helemaal niet meer nodig, meent Juliën L'Ortye van TeamAlert. “Het idee van zulke fietsen stamt uit de negentiende eeuw, toen deze constructies nog nodig waren om ervoor te zorgen dat de fiets wel stevig genoeg was. Inmiddels zijn damesfietsen haast net zo stabiel als herenfietsen, ondanks dat ze op een andere manier gebouwd zijn. "

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.