Hendrien Witte: 'Stel gezondheid centraal in verkeersplannen'

vrijdag 25 maart 2016 191x gelezen

Hendrien Witte, directeur Longfonds patiëntenvereniging: 'Sommige longpatiënten verhuizen naar plekken waar de lucht relatief gezonder is, zoals in het noorden van Nederland, of zelfs naar het buitenland.'

‘Het Longfonds strijdt voor gezonde lucht en gezonde longen. We vinden dat gezondheid centraal moet staan in de verkeersplannen. Verkeer is nog altijd een belangrijke bron van vieze lucht in Nederland.

 

Ultrafijnstof en roet zijn de meest ziekmakende stoffen. Deze kleine stofdeeltjes komen via je longen diep in je lichaam terecht. Zeker in stedelijk gebied is de blootstelling aan verkeersgerelateerde luchtvervuiling vaak aanzienlijk.

 

Luchtvervuiling veroorzaakt en verergert longziekten als astma en COPD. Ook kan het longkanker, hart- en vaatziekten, een laag geboortegewicht en dementie veroorzaken. Duizenden mensen per jaar worden er ziek  van of sterven zelfs.

 

Als je gezond bent, merk je de effecten op je gezondheid meestal niet meteen. Mensen met een longziekte merken dit vaak wel, zij worden er direct ziek van. Soms zo ziek dat ze niet naar hun werk kunnen of met spoed in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.

 

Sommige longpatiënten verhuizen daarom naar plekken waar de lucht relatief gezonder is zoals in het noorden van Nederland of zelfs naar het buitenland. We moeten samen veel meer dan nu mensen begeleiden in hun keuze voor gezonde en schone mobiliteit. Een uitdaging voor alle betrokken partijen. Op onze website www.longfonds.nl/gezondelucht geven we informatie over de invloed van vieze lucht op je longen.’

Inhoud laatste dossier

De verkeerskundige

Naar alle eerdere dossiers

Meer artikelen over Wegontwerp

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.