Glow in the dark fietspad in Zeeland

woensdag 4 januari 2017 Guus Puylaert 650x gelezen

Waterschap Scheldestromen en het Zeeuwse bedrijf Sandee Groep leggen een met 'vonken' verlicht fietspad aan. Over een strook van 300 meter worden energiezuinige stippen aangebracht in het wegdek van het fietspad tussen Sint-Laurens en Middelburg: de Leliëndaalseweg.

Zo moeten alle vonkjes eruit komen te zien.

Zo moeten alle vonkjes eruit komen te zien.

Het fietsvonkpad slaat zonlicht op en kaatst het terug, waardoor het ook in het donker oplicht. Bovendien betekent dit dat er geen elektriciteit gebruikt hoeft te worden, waardoor de duurzame verlichting bijdraagt aan een beter milieu.

Pilot
Sandee Groep, die het glow in the dark pad ontwikkelde, is erg tevreden met deze pilot. “Ons markeersysteem is innovatief, milieuvriendelijk, veilig en energiezuinig. Het verhoogt het comfort en de veiligheid voor fietsers en voetgangers, waar het gebruik van elektriciteit niet mogelijk is of erg duur in aanleg is.”

Fietsvonkpad
Waterschap Scheldestromen is op hun beurt blij om als eerste Zeeuwse wegbeheerder het glow in the dark pad in de praktijk te brengen. “We vinden het belangrijk om innovatief te zijn. We moeten van goede, vernieuwende ideeën werkelijkheid maken”, aldus waterschapbestuurder Gert van Kralingen, “Het fietsvonkpad is daar een voorbeeld van”.

Meetbaar maken
Om de testen of het verlichte fietspad daadwerkelijk bijdraagt aan een hogere verkeersveiligheid, wordt in de week van 9 januari een nulmeting gehouden. “We gaan volgende week onderzoeken wat de fietsgebruikers nu van het pad vinden”, aldus communicatiemedewerker Marit Koole. Vervolgens brengt Sandee de vonkjes aan en wordt de gebruikers na enkele weken opnieuw gevraagd naar hun ervaringen.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.