Gezondheidsrisico’s door uitlaatgassen binnen twee uur meetbaar

dinsdag 13 februari 2018 Guus Puylaert 0 reacties 93x gelezen

Binnen twee uur na blootstelling aan uitlaatgassen zijn epigenetische veranderingen waar te nemen in het bloed van testpersonen, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht in samenwerking met het Imperial College en het King’s College uit Londen.

De bevindingen van het onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Environment International.

 

Methode
In het onderzoek liepen 24 proefpersonen twee uur door de drukke Oxford Street in het centrum van Londen, waar voornamelijk taxi’s en bussen op diesel rijden. Zij waren uitgerust met een rugzak vol sensoren en dataprocessors. Drie weken later verbleef dezelfde onderzoeksgroep gedurende dezelfde tijdspanne in het verkeersvrije Hyde Park in de Britse hoofdstad.

51 microRNAs
Na beide verblijven nam het onderzoeksteam bloed af bij de proefpersonen en die werden vergeleken. Hieruit bleek dat 54 microRNAs bij kortdurende blootstelling aan uitlaatgassen veranderingen lieten zien, die te relateren zijn aan een scala van gezondheidsrisico’s. MicroRNAs zijn epigenetische deeltjes, die gecodeerd worden door het DNA en beïnvloed door ziektes of omgevingsfactoren.

Luchtverontreiniging
In het bloed circulerende microRNAs weerspiegelen de nadelige gevolgen van door verkeersvervuiling veroorzaakte toxiciteit in organen als de longen, het hart, de nieren en de hersenen. De geïdentificeerde microRNAs hangen deels ook samen met specifieke vormen van luchtverontreiniging, namelijk zwarte koolstof, ultrafijne deeltjes of stikstofdioxide (NO2).

“Ons onderzoek toont aan dat verkeersuitstoot zelfs op heel korte termijn al voor aanzienlijke gezondheidsrisico’s zorgt”, concludeert onderzoeker Julian Krauskopf van de Universiteit Maastricht. “En niet in algemene termen, want we hebben tijdens deze studie een inschatting van gezondheidsrisico’s tijdens persoonlijke blootstelling aan alledaagse luchtvervuiling door stadsverkeer kunnen maken.”

Vervolgonderzoek
Waar Oxford Street vergelijkbaar is met een willekeurige drukke straat in een Nederlandse stad, wil het team wetenschappers nu weten wat de resultaten zijn van zwaardere luchtvervuiling. Vervolgonderzoek vindt momenteel plaats in Barcelona, waar proefpersonen worden gevolgd op twee ernstig vervuilde plekken.

EXPOsOMICS
Het onderzoeksteam van Krauskopf maakt deel uit van het internationale project EXPOsOMICS. Belangrijkste doelstelling van dit project is te komen tot voorspellingen van individuele gezondheidsrisico’s in relatie tot milieubelasting.

Naast de UM, King’s College en Imperial College maken onder meer de universiteiten van Utrecht, Hasselt, Berkeley (VS) en het Institute for Global Health in Barcelona deel uit van de internationale samenwerking. 

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.