Gerard Tertoolen ontrafelt emotie en verkeer

vrijdag 9 januari 2015 redactie 1312x gelezen

De auto fungeert als sterke geleider van emoties. Emoties zijn bij uitstek het terrein van de psychologie, maar het zou het verkeersveiligheidsbeleid een impuls geven om onderzoek te doen naar hoe hier beter op kan worden ingespeeld, aldus verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen in een KpVV-weblog over reisgedrag.

In deze blog maakt Tertoolen een ‘reis’ langs verschillende emoties die we in het verkeer tegen komen. En legt uit wat ze met ons doen, waar ze vandaan komen en hoe we ze een beetje onder controle kunnen houden.

Emoties remmen de ratio, aldus Tertoolen. ’Ze remmen het gedeelte waarmee we bewust nadenken, de frontale hersenkwab. Als je dus echt kwaad bent of angstig, of hopeloos verliefd, kun je niet meer zo goed nadenken. En dat is te merken in het gedrag. Het verkeer is bij uitstek een plek waar emoties met je aan de haal gaan.’

‘Emoties zijn niet goed of fout in zichzelf’, vervolgt Tertoolen, ‘de manier waarop we er mee om gaan in specifieke situaties bepaalt of ze nuttig of hinderlijk zijn en voor wie. Bij de combinatie van emoties en verkeer denken we al snel aan negatieve gevoelens en agressief gedrag. In een reis langs emoties als angst, irritatie en woede, wantrouwen en vreugde, legt Tertoolen die relatie tussen emotie en verkeer. Met deze reis bevestigt hij in eerste instantie de negatieve relatie tussen beide, maar hij eindigt met een happy end.

Lees hier de hele blog

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.