GCDC Helmond: sterk staaltje van coöperatief weven, invoegen en uitwijken

dinsdag 31 mei 2016 redactie 0 reacties 296x gelezen

Tien teams uit zes Europese landen, streden met acht (connected) personenauto’s en twee trucks op zondag 29 mei op een afgesloten rijbaangedeelte van de A270 tussen Helmond en Eindhoven om de beste prestatie met coöperatief en autonoom rijden. Drie uitdagingen stonden op het wedstrijdprogramma: invoegen op een kruising (zie foto), ritsen van 2 naar 1 rijstrook ( ruimte vragen, ruimte geven), en uitwijken voor hulpdiensten. Het Zweedse team van Halmstad (foto) met de zwarte Volvo, won de challenge, gevolg door het Duitse team KIT AnnieWay en het Zweedse truckteam KTH.
 Het Zweedse team van Halmstad met de zwarte Volvo won de challenge, onder meer vanwege de kruispuntoefening

Het Zweedse team van Halmstad met de zwarte Volvo won de challenge, onder meer vanwege de kruispuntoefening (Copyright: Hessel Bes)

‘Uniek in Europa’, en ‘een stap voorwaarts naar geharmoniseerde afspraken’, waren veel gehoorde reacties op de expertdag van de GCDC, de Grand Cooperative Driving Challenge. Een project dat drie jaar geleden met steun van de Europese commissie van start ging en na deze challenge wordt geëvalueerd.

Invoegen kruispunt
Drie jaar na de start van de challenge is een prestatie geleverd, die drie jaar eerder voor velen nog ondenkbaar leek: zelfrijdende voertuigen hebben nu aangetoond in staat te zijn coöperatief en automatisch in te voegen op een kruispunt (foto). Dat wil zeggen: twee voertuigen vanuit twee rijrichtingen houden in en laten het derde voertuig vanaf de zijweg veilig invoegen.

Veilig ritsen
Ook lukte het negen voertuigen (een viel uit bij het begin van de challenge), om vanuit twee ‘treintjes’ op 2 rijstroken, ruimte aan elkaar te vragen om zodoende veilig te kunnen ritsen bij een rijstrookversmalling. En ten slotte bleken twee ‘treintjes’ op twee rijstroken in het midden van de rijstroken in staat om plaats te maken voor een achteropkomend brandweervoertuig. Hierdoor kon de brandweer de wijkende voertuigen binnendoor op volle snelheid passeren.

Jeroen Ploeg, docent/ onderzoeker bij de TU Eindhoven en TNO Automotive én jurylid, grapte bij de prijsuitreiking overigens nog wel dat voor deze prestaties van zelfrijdende voertuigen er kennelijk nog steeds minimaal vier personen per zelfrijdend voertuig nodig zijn, evenals een enorme hoeveelheid laptops en andere elektronica in en op de voertuigen (foto). Desalniettemin hebben de teams laten zien dat hun zelfrijdende voertuig in staat is geweest om samen met andere voertuigen op de openbare weg via ‘eenzelfde taal’ drie ingewikkelde verkeersmanoeuvres te maken. Ploeg benadrukte dan ook dat de resultaten ‘de verwachtingen overtroffen‘ en ‘de perfectie naderden’. En bovenal dat de techniek, de hardware en de software en de protocolafspraken hun robuustheid hebben bewezen.

Internationale aandacht
De challenge trok op zaterdag 28 mei - met medewerking van de ANWB - zo’n 2.000 geïnteresseerde bezoekers en op zondag 29 mei ruim 100 nationale en internationale experts (130). Liam Breslin, hoofd van de EU-Commissie DG RTD, gaf aan dat er tot en met volgend jaar nog vele proeven volgen in Europa en voorziet dat de ontwikkeling van zelfrijdende voertuigen daarna snel zal gaan. Wel benadrukt hij dat alles valt of staat bij het samenwerken en samenvoegen van de Europese testresultaten. In dat verband prees Breslin ook de aanwezigheid van de experts uit de Verenigde Staten, Canada, Japan en Australië.

De GCDC werd georganiseerd door de consortiumpartijen: TNO, TU Eindhoven, het Spaanse IDIADA en het Zweedse Viktoria ICT. Klik hier voor meer informatie over de organiserende partners.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.