Gasthoofdredacteur Willem Klinkhamer

woensdag 11 april 2012 139x gelezen

Informatie gestuurd parkeren

 

‘Het was een leuke ervaring om het incidentele hoofdredacteurschap van deze special Parkeren te mogen uitvoeren. Het krachtige van dit concept vind ik dat er geheel nieuwe netwerken worden aangeboord en specialisten aan het woord komen die voor de hoofdredactie van het blad meestal niet in beeld zijn.

Ruimte wordt schaars in Nederland, vooral in de dichte bevolkingsgebieden wordt het vinden van een parkeerplaats een ware uitdaging. Samen met de groeiende files en daarbij behorende luchtvervuiling wordt het tijd om het roer om te gooien en de mobiliteitsbehoefte integraal te ondersteunen. Zoals Frits Lintmeijer in zijn bijdrage stelt is ‘Parkeren niet meer het einddoel maar een tussenstation’, waar de reis met een schoner vervoermiddel kan worden voortgezet.

Om zo integraal te kunnen sturen heb je informatie nodig. Landelijk is er al informatie beschikbaar over de route, de files, de wegwerkzaamheden en het openbaar vervoer.

Voor parkeerbewegingen, tarieven en beschikbare parkeerplaatsen is dat nog niet het geval.

Initiatieven om te komen tot deze landelijke aanpak zijn er al wel, denk hierbij aan ‘Het Dataloket Parkeren’ en ‘Het Servicehuis Parkeren’, zoals genoemd in de verschillende bijdragen aan dit dossier. Het probleem bij het vastleggen van deze basisgegevens is dat je als individuele partij nooit alle gegevens kunt verzamelen. Samenwerking en een integrale aanpak is geboden waarbij je met elkaar de basisgegevens vaststelt en centraal beschikbaar stelt aan eenieder die deze gegevens wil verrijken tot informatieproducten voor de reiziger.

 

Vanuit deze gedachte heb ik een aantal specialisten uit mijn netwerk gevraagd een bijdrage te leveren aan dit dossier, bij deze bedank ik ze daarvoor.

Ik wens u veel leesplezier.’

 

Willem Klinkhamer

Hoofd Parkeren gemeente Utrecht en voorzitter van ‘Het Servicehuis Parkeren’

Inhoud laatste dossier

Wegontwerp

Naar alle eerdere dossiers

Meer artikelen over Wegontwerp

Artikelen 1 tot 5 van 60

1 2 3 4 5 6

Artikelen 1 tot 5 van 60

1 2 3 4 5 6

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.