Gasthoofdredacteur Lindy Molenkamp

donderdag 19 april 2012 292x gelezen

Water en transport

Wist u dat Heineken tot 15 procent op transportkosten bleek te kunnen besparen door bier per schip te vervoeren? Dat de binnenvaart 30.000 vrachtwagens van onze wegen houdt? Dat een NHTV-student een manier bedacht om wegverkeer om te leiden bij een aanstaande brugopening? Drie voorbeelden die aantonen dat vervoer over de weg en over het water alles met elkaar te maken hebben. Goed dat Verkeerskunde een dossier aan het thema ‘water’ wijdt! Veelzeggend is ook dat vaarwegbeheerders – naar ‘droog’ voorbeeld – sinds begin juni samenwerken in ‘Water ontmoet Water’.

Rijkswaterstaat ziet weg en water als één transportsysteem en verbreedt de A15 om het achterlandvervoer van de Tweede Maasvlakte te faciliteren, parallel aan het spoor (Betuwelijn) en de grote rivieren. Volgens het Havenbedrijf Rotterdam is dit ook hard nodig. Logistiek dienstverlener Nijhof-Wassink ontwikkelt in Coevorden een multimodale overslagterminal. Ook verladersorganisatie EVO en Jeannette Baljeu (VVD Rotterdam) pleiten voor multimodaliteit. River Information Services maken de binnenvaart een steeds aantrekkelijker alternatief voor het wegtransport.

De economische omvang van de toervaart doet niet onder voor die van de beroepsvaart. Een goed basistoervaartnet is dan ook niet louter luxe. Denk hier eens aan als u wacht voor een open brug, bijvoorbeeld in Alkmaar waar een geavanceerd verkeersmanagementsysteem de onderlinge hinder beperkt.

Bij de Provincie Overijssel beheer ik wegen én waterwegen. De ‘natte’ ontwikkelingen lopen zeker niet achter bij die op de weg, zo gaan we binnenkort baggeren volgens het ‘cradle-to-cradle’-principe. Misschien het leukste onderdeel van mijn baan is dat ik af en toe mag meevaren met de inspectie scheepvaart in de kop van Overijssel, een van de mooiste gebieden van Nederland. Kom het zelf ook ervaren deze zomer!

Lindy Molenkamp
Hoofd Eenheid Wegen en Kanalen van de provincie Overijssel

Inhoud laatste dossier

Wegontwerp

Naar alle eerdere dossiers

Meer artikelen over Wegontwerp

Artikelen 1 tot 5 van 60

1 2 3 4 5 6

Artikelen 1 tot 5 van 60

1 2 3 4 5 6

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.