Gasthoofdredacteur Guido van Woerkom

woensdag 11 april 2012 88x gelezen

Van visie naar regionale uitwerking
Alweer 3 jaar geleden kwam de ANWB met haar visie op een robuust wegennet: onze plannen voor een goed infrastructureel netwerk dat tegen een stootje kan. Met een goede afstemming tussen het onderliggend wegennet en het hoofdwegennet, maar ook met ontvlochten wegen en buffers, willen we dat de weggebruiker een beter betrouwbare reistijd krijgt.

En de visie op robuustheid is geland. De vorige minister (Eurlings) steunde deze visie door hem over te nemen in zijn mobiliteitsaanpak en de huidige minister (Schultz) ziet dit als één van de bouwstenen voor haar structuurvisie. De uitdaging is nu om deze woorden ook om te zetten naar de praktijk. Robuustheid dient een serieuze plek te krijgen in het mobiliteitsbeleid door standaard betrokken te worden bij de markt- en capaciteitsanalyses. Daarnaast kan een robuustheidanalyse een goede bijdrage leveren aan betere infrastructuurbeslissingen.

Bij elk nieuw wegproject zou de opdrachtgever dit standaard moeten laten uitvoeren. Overheden dienen daarbij de verplaatsingsbewegingen van de weggebruikers centraal te stellen bij het verbeteren van de infrastructuur, ongeacht of hiervoor een landelijke, provinciale of lokale weg aangepakt moet worden.  

De voordelen van een robuust wegennet worden in deze Verkeerskunde duidelijk met voorbeelden van grote en kleine infrastructurele aanpassingen uit actuele regionale studies en de winsten die ermee te behalen zijn. Ook letten we op verkeersveiligheid en milieueffecten. De eerste praktijktoepassingen tonen aan dat robuustheid werkt: zo lezen we dat de Rijnlandroute tot betrouwbaardere reistijden op de A4 en A44 leidt en dat de gebruikers tevreden zijn met de robuuste aanpak van de A2.

Wetenschappers, politici en andere deskundigen laten in dit dossier zien hoe we van visie tot uitwerking komen. Wie pakt de handschoen op om ervoor te zorgen dat de weggebruiker waar ook in Nederland steeds vaker op tijd bij z’n afspraak komt?

Guido van Woerkom

hoofddirecteur ANWB

 

terug naar dossier

Inhoud laatste dossier

De verkeerskundige

Naar alle eerdere dossiers

Meer artikelen over Wegontwerp

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.