Fietsstad 2018: meer dan 45.000 fietsers laten stem horen

donderdag 8 juni 2017 Guus Puylaert 76x gelezen

De publieksronde van de verkiezing tot Fietsstad 2018 is donderdag 8 juni afgesloten. In drie maanden tijd hebben 45.742 fietsers uit bijna alle Nederlandse gemeenten de enquête ingevuld. Daarmee is het grootste door de Fietsersbond gehouden onderzoek ooit. Rond de jaarwisseling wordt de definitieve lijst van gemeenten gepresenteerd en weten we wie zich Fietsstad 2018 mag noemen.

Zuid-Holland telde de meeste invullers, in Flevoland deden de minste fietsers mee aan het onderzoek.

Zuid-Holland telde de meeste invullers, in Flevoland deden de minste fietsers mee aan het onderzoek.

“De fietsers hebben nu gesproken. Nu is het tijd om de resultaten te interpreteren en naast objectieve data te leggen. Dat gaan we de komende tijd doen”, zegt programmacoördinator Jaap Kamminga. De publieksantwoorden worden nu, samen met objectieve data uit de Fietsersbond Routeplanner, door experts verwerkt. Eind dit jaar worden de resultaten gepresenteerd en is dus ook bekend welke stad tot Fietsstad 2018 wordt gekroond.

Verschillen per gemeente
De enige gemeenten waar te weinig mensen de enquête hebben ingevuld, om tot een goed beeld te komen van de fietsvoorzieningen, zijn Blaricum, Rozendaal, Vaals en Eemnes. In gemeente Rijssen-Holten vulden 3150 fietsers de enquête in, bijna tien procent van het totale aantal inwoners van de gemeente. Deze gemeente heeft ook een eigen fietsburgemeester aangesteld: oud-wielrenner en ploegleider Theo de Rooij.

Verkeerslichten
Uit de resultaten blijkt dat fietsvoorzieningen in verschillende gemeenten duidelijk anders worden gewaardeerd. Zo zijn fietsers uit de gemeenten Opmeer, Veenendaal, Goes, Zwolle en ‘s-Hertogenbosch bijvoorbeeld het meest tevreden over de afstelling van verkeerslichten.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.