Fietsparkeren te water in Amsterdam

dinsdag 20 december 2016 Guus Puylaert 0 reacties 192x gelezen

Eén van de treinstations waar wordt geïnvesteerd in meer fietsparkeerplekken, is het Amsterdamse Centraal Station. De grootste fietsenstalling aldaar wordt een onderwaterstalling bij het stationseiland, als onderdeel van de vernieuwing van de centrumzijde van Amsterdam Centraal. De stalling moet ruimte bieden aan 7000 fietsen.

Gemeente Amsterdam wil in 2030 zo’n 21.500 extra plekken voor fietsen hebben gerealiseerd. Het Ingenieursbureau Amsterdam: Ruimte & Duurzaamheid van gemeente Amsterdam en ingenieursbureau Movares/studioSK hebben het ontwerp voor deze onderwaterstalling gemaakt.

Ruimtegebrek

Steeds meer gemeenten stimuleren fietsgebruik en ontmoedigen het gebruik van de auto in de binnenstad. Daardoor zijn extra fietsenstallingen van belang, waarbij ruimtegebrek vaak een probleem vormt. Deze fietsenstalling is ontworpen om de bestaande ruimte om multifunctionele wijze te kunnen gebruiken. De stalling bij Amsterdam Centraal komt namelijk 9 meter onder het bekende Open Havenfront te liggen, het water tussen de Prins Hendrikkade en het stationseiland.

Innovatieve oplossing

Amsterdam wil bekend staan als fietsvriendelijke stad en daarbij horen vernieuwende fietsparkeeroplossingen, die passen in het stedelijke of regionale fietsbeleid. Ontwerpbureau Movares/studioSK heeft ervaring met het ontwerpen van verschillende types fietsenstallingen. In deze ontwerpen moeten de architectonische, civieltechnische en bouwkundige aspecten samenkomen. Alle verschillende types ontwerpen, moeten goed aansluiten op het bestaande fietsnetwerk.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.