'Fietspadcode' moet einde maken aan chaos op het fietspad

maandag 14 augustus 2017 Guus Puylaert 257x gelezen

Nederlandse fietspaden zijn overvol en het aantal verschillende fietspadgebruikers is groot. Dat leidt tot meer en meer ongelukken. Om orde in de chaos te creëren, ontwikkelen de ANWB, de Fietsersbond en wielersportbond NTFU nu een ‘fietspadcode’: een gedragscode om de veiligheid op het fietspad te vergroten.

De 'fietspadcode' moet een einde maken aan de chaos op het fietspad

De 'fietspadcode' moet een einde maken aan de chaos op het fietspad

Volgens de belangenorganisaties groeit het aantal ongelukken op de fietspaden, temeer omdat er meer mensen gebruik van maken en de snelheid van de verschillende gebruikers nogal uiteenloopt. Ook veroorzaakt smartphonegebruik ongelukken. Met verkeersborden en regels moet deze gedragscode orde scheppen in de chaos op het fietspad. Dat meldt het AD.

Onder de werktitel ‘Geef elkaar de ruimte’ wordt gewerkt aan de gedragscode, die begin 2018 klaar moet zijn. De verkeersborden kunnen dan in de lente van dat jaar geplaatst worden. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het scheiden van langzame en snelle verkeersstromen.

Cijfers
In de afgelopen tien jaar zijn Nederlanders negen procent meer gaan fietsen. Van de 200 fietsers die jaarlijks overlijden, is 70 procent ouder dan 60 jaar, blijkt uit cijfers van veiligheid.nl.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.