Eric de Kievit:'We kunnen nu voetgangers meenemen in de hoofd- en plusnetten'

dinsdag 16 februari 2016 236x gelezen

Eric de Kievit, senior beleidsadviseur mobiliteitsonderzoek bij de gemeente Amsterdam

 

'We kunnen nu voetgangers meenemen in de hoofd- en plusnetten'

‘Tijdens de jaarwisseling hebben we tienduizenden ‘voetgangers’ per uur kunnen meten bij alle in- en uitgangen van de Dam. Hiermee ‘zien’ we hoe de Dam volloopt en kunnen we de ‘crowd managen’. Bij Sail ‘15 deden we dat bijvoorbeeld met een extra pontafvaart.

Na meerdere experimenten, schuiven we nu op naar een structurele inzet van datatechnologie om loopstromen in kaart te brengen. Zo nemen we dit jaar voetgangers op in onze plus- en hoofdnetten. Deze herzien we periodiek vanwege veranderingen in de infrastructuur en het verplaatsingsgedrag.

Met een afwegingskader bepalen we welke ruimte aan welke modaliteit wordt toebedeeld. Denk bijvoorbeeld aan het kruisen van de Stadhouderskade ter hoogte van het Rijksmuseum. Mogelijk dat concrete aantallen voetgangers hier op termijn aanleiding geven tot een ongelijkvloerse kruising.

Tot nu toe kwamen voetgangers in deze afwegingen niet voor, mede omdat we geen data hadden. Intussen hebben we verschillende technologieën getest en blijkt er veel mogelijk. Naast slimme telcamera’s en wifi-sensoren die mobiele apparatuur ‘oppikken’ en ‘volgen’, wordt ook met social-mediadata reisgedrag onderzocht. Voor deze ‘persoonsgebonden’ metingen hebben we een ‘raamwerk’ opgesteld dat we voorleggen aan Commissie Persoonsbescherming Amsterdam. Amsterdam respecteert de privacy.

En ja, binnen deze kaders blijkt het goed mogelijk om metingen te doen zonder een beperking te leggen op onze kennisvragen.’

Inhoud laatste dossier

De verkeerskundige

Naar alle eerdere dossiers

Meer artikelen over Wegontwerp

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Artikelen 1 tot 5 van 62

1 2 3 4 5 6

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.