Eerste Zwolse Fietslab: zo moet de fietsregio van wereldklasse worden

maandag 2 oktober 2017 Guus Puylaert 0 reacties 252x gelezen

Aan ambitie geen gebrek in het eerste Zwolse Fietslab, dat op 28 september werd gehouden op Hogeschool Windesheim in Zwolle. Hier spraken werkgevers, beleidsmakers en studenten van de opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling - Mobiliteit van Windesheim over de vraag hoe de fietsregio Zwolle-Kampen versterkt kan worden.

De Kamper verkeerswethouder Gerrit-Jan Veldhoen maakte in zijn openingswoorden kenbaar dat hij de regio Zwolle-Kampen over enkele jaren graag terugziet in de lijst van meest fietsvriendelijke steden ter wereld. Waarom zou die positie zijn voorbehouden aan steden als Amsterdam en Utrecht?

Marcus Popkema, docent van de opleiding en onderzoeker, riep in zijn inleiding op om de kwaliteit van de randvoorwaarden voor een sterke fietsregio uit te bouwen. Volgens hem zijn investeringen in slim fietsparkeren en de ontwikkeling van regionale fietsroutes daarbij van belang. 

Rol van werkgevers
Om fietsen nog sterker te verankeren in de regio, bogen de aanwezigen zich over de vraag hoe bedrijven kunnen bijdragen aan de gestelde ambities. In twee deelsessies kwam aan bod wat daarbij de rol van werkgevers is en hoe overheden daarop kunnen inspelen.

Kennis over fiscale regelingen kan nog veel beter worden verspreid, was daarbij een van de conclusies. Maar ook de mogelijkheden om via sociale beïnvloeding te werken aan de versterking van een fietscultuur worden lang niet allemaal benut.

Aanbevelingen
Het Fietslab beveelt aan om, aan de hand van volgende zeven punten, de fietsregio Zwolle-Kampen van wereldklasse te maken:

1. Versterk de fietscultuur en de fietscommunity

2. Investeer in fietsparkeren (bij werkgevers, op stations en in de stad) 

3. Wees een proeftuin voor deelsystemen

4. Investeer in nog meer fysieke infrastructuur (fietsstraten en regionale fietsroutes)

5. Maak ondernemers bewust van hun rol

6. Verspreid kennis over fiscale regelingen

7. Organiseer permanente campagne over de voordelen van het fietsen

Fietsweek Zwolle
Het Fietslab is een onderdeel van Fietsweek Zwolle en werd georganiseerd door de gemeente Zwolle, Fietsersbond Zwolle, Mobycon, Beter Benutten Zwolle-Kampen, Acquire Publishing en Hogeschool Windesheim. Zij werken samen in de Zwolse Fietsinnovatiecommunity.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.