Eerste iVRI’s getest in Cleantech Regio

woensdag 5 april 2017 Guus Puylaert 477x gelezen

De eerste iVRI’s zijn op 5 april opgeleverd in Deventer en Apeldoorn, door mobiliteitsexperts Dynniq en Vialis. Bij positieve testen en in afstemming met de landelijke uitrol, worden de eerste 1268 VRI’s dit jaar nog omgebouwd tot iVRI’s.

De eerste slimme verkeerslichten (iVRI's) worden getest in de Cleantech Regio.

De eerste slimme verkeerslichten (iVRI's) worden getest in de Cleantech Regio.

De slimme verkeerslichten worden in de Cleantech Regio getest, om verkeersdeelnemers te leren ‘herkennen’ en regelingen af te stemmen op verkeersstromen en -intensiteit. De connected technologie maakt het mogelijk dat het verkeer direct kan communiceren met de verkeerslichten.

Groene golf
Dat kan bijdragen aan verbetering van de verkeersveiligheid, doorstroming en leefbaarheid. Hiermee kan de groene golf beter worden geregeld, waardoor het verkeer kan besparen in tijd, brandstof en CO2. Door een verlaging van emissies en een beperking van onnodige stop & go’s wordt ook de druk op steden verlicht.

Door de toegepaste open interfaces wordt het mogelijk dat verschillende functionaliteiten van de iVRI kunnen worden geleverd door iedere marktpartij die daarvoor producten ontwikkelt.

Partnership Talking Traffic

De ontwikkelaars van de iVRI’s, Vialis en Dynniq, maken beide deel uit van het Partnership Talking Traffic: een samenwerkingsverband van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, 12 regionale overheden, waaronder de Cleantech Regio onder valt. Bij positieve testresultaten in de Cleantech Regio wordt het ombouwen van VRI's, in afstemmen met de landelijke uitrol, verder doorgezet.

Gezamenlijk investeert het Partnership Talking Traffic €90 miljoen over de komende vijf jaar in de ontwikkeling van innovatieve verkeerstoepassingen. De maatschappelijke schade aan slecht afgestelde VRI’s is jaarlijks zo’n €90 miljoen.

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2018 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.