Paul Achterberg, Quadrat:'De verkeerskundige is een frontspeler'

donderdag 22 december 2016 Nettie Bakker 199x gelezen

Paul Achterberg, directeur atelier Quadrat, landschapsarchitect: 'Verkeer is structuurbepalend in steden. Vroeger werd verkeer sectoraal bekeken, met een focus op veiligheid en op de auto. Ik zie nu een omwenteling van sectoraal, naar integraal denken over verkeer.

Paul Achterberg, directeur atelier Quadrat, landschapsarchitect

Paul Achterberg, directeur atelier Quadrat, landschapsarchitect

Dit wordt aangemoedigd door de mondiale vraag naar duurzaamheid, die ook iets zegt over de auto. De auto legt een enorm beslag op onze ruimte en energie en stoot onder meer fijnstof uit.

Er zijn mooie verkeersmodellen, maar het gaat niet meer om een generiek verhaal over aantallen voertuigen per etmaal, maar om de knoppen waaraan je moet draaien om de identiteit van een stad te behouden, of zelfs te benadrukken. Kijk naar alle singels die gedempt zijn ten behoeve van het autoverkeer. Vragen van nu zijn hoe we de autostromen die de stad binnen komen, transformeren tot voetgangersstromen en tegelijkertijd kantoren, winkels en woningen bereikbaar houden. En soms kan het juist prettig zijn om de auto in de stad te hebben, want het zorgt ook voor levendigheid. Dit houdt in dat je verkeer integraal organiseert en ook altijd even op een hoger schaalniveau kijkt, naar de impact, de context en de identiteit van de stad.

Een kunstzinnige notie in de opleiding voor verkeerskundigen zou hieraan kunnen bijdragen, evenals inzicht hoe steden zich hebben ontwikkeld. Zorg ervoor dat de verkeerskundige kennis en belangstelling breed wordt gevormd, want de verkeerskundige is tegenwoordig een frontspeler.’

deskundigen aan het woord

Artikelen 13 tot 13 van 13

1 2

Artikelen 13 tot 13 van 13

1 2

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.