Doelgroepenvervoer emissievrij per 2025

donderdag 7 juni 2018 Guus Puylaert 0 reacties 104x gelezen

Het doelgroepenvervoer moet vanaf 1 januari 2025 volledig emissievrij zijn. Daartoe tekeneden 32 gemeenten, het ministerie van IenW en 14 sectororganisaties een akkoord en convenant. Een goed begin, zegt Vincent Joanknecht van adviesbureau APPM. “Het streven is om meer opdrachtgevers aan te laten haken, zoals gemeenten, provincies en zorgverzekeraars.”

Adviesbureau APPM begeleidde het proces. “De verduurzaming in de sector lijkt nog niet echt op gang te komen”, aldus Joanknecht. “Daarom hebben we, samen met het ministerie, een verkenning uitgevoerd: hoe kunnen we de transitie zo snel mogelijk versnellen?”

 

Gemeenten die ondertekenden zijn Publiek Vervoer Groningen Drenthe (namens 21 gemeenten), Zwolle, Amsterdam, Den Haag, Regio Drechtsteden (7 gemeenten) en Hoorn. Andere deelnemers zijn vervoerders, leveranciers van voertuigen en laadinfrastructuur, de VNG en het GNMI, KNV Taxi, ElaadNL (verenigde netbeheerders), Natuur & Milieu en kennisorganisaties, waaronder het CROW.

 

Stip naar voren
Ook het busvervoer heeft de ambitie om in 2025 met zero emissie te rijden. Het lijkt geen toeval dat dat jaar ook voor het doelgroepenvervoer als ‘stip aan de horizon’ is gezet. “Bij het busvervoer gaat het alleen om nieuw materieel. Bestaand materieel hoeft pas in 2030 emissievrij”, aldus Joanknecht. “In het doelgroepenvervoer gaan we verder: per 1 januari 2025 moet álles emissievrij rijden.”

 

Volgens de adviseur van APPM hebben marktpartijen zelf de ‘stip naar voren gehaald’. “Doelgroepenvervoer wordt vaak met gewone auto’s en taxi’s gereden. De benodigde laadinfrastructuur daarvoor is minder zwaar en eerder op de markt.”

 

Rolstoelbusjes
Alleen voor rolstoelbussen voorziet Joanknecht wat meer problemen, omdat elektrische varianten daarvan nog niet op de markt zijn. “Maar ook daarin helpt dit convenant: marktpartijen moeten erin voorzien dat het juiste materiaal voor 2025 beschikbaar is.”

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.