De NBd-adviseur: ‘De kunst van bewegwijzeren’

donderdag 16 februari 2017 Nettie Bakker 85x gelezen

Robert Scheepers, Senior adviseur NBd: '‘Als senior adviseur geef ik vorm aan de wettelijke planvorming voor de wegbeheerder.

Dat betekent dat ik samen met de wegbeheerder een routerings-, een doelen- en een borden(plaatsings)plan ontwikkel en in naam van de minister laat vaststellen. Daarvoor hanteer ik de richtlijnen (CROW 322), maar in de praktijk stuit je eigenlijk altijd op unieke situaties. ‘Copy paste’ bestaat niet in de bewegwijzering. Je werkt daarbij van groot (netwerk) naar klein (kruispuntniveau). 

De wegbeheerder krijgt van ons een netwerk- of kruispuntschets met vellen vol specificaties. Dat maakt het beoordelen soms lastig. We werken nu aan een manier van presenteren waarin wegwijzers in één kaart worden geprojecteerd. Een enorme verbetering.

We adviseren ‘vanuit de gebruiker’ over de beste positie van de borden. Een eenduidig bord en de beste plaats zorgen er samen voor dat de weggebruiker op het juiste moment, zo snel mogelijk de juiste informatie ziet (kan opnemen) en dus zo lang mogelijk zijn ogen op de weg gericht kan houden. Dát is de kunst van het bewegwijzeren. Doe je dit niet goed, dan gaan mensen remmen om een bord te lezen, of te laat van rijstrook veranderen. Je kunt echt de gekste reacties krijgen.'

 

Inhoud laatste dossier

De verkeerskundige

Naar alle eerdere dossiers

Meer artikelen over Wegontwerp

Artikelen 26 tot 30 van 62

3 4 5 6 7 8

Artikelen 26 tot 30 van 62

3 4 5 6 7 8

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.