Database als oplossing voor onnodige verkeersborden

dinsdag 10 juli 2018 Guus Puylaert 0 reacties 518x gelezen

In veel steden en dorpen is het vaak een wirwar aan verkeersborden, schreef de Telegraaf op 30 juni. Veel wegbeheerders ‘doen maar wat’. Ellen Hoogeveen van verkeersbordenspecialist HR Groep pleit daarom voor het gebruik van de door HR Groep ontwikkelde landelijke verkeersbordendatabase.

Een teveel aan informatie en verkeersborden bij elkaar schept alleen maar verwarring.

Een teveel aan informatie en verkeersborden bij elkaar schept alleen maar verwarring.

John Boender van het CROW zegt in de Telegraaf dat maar weinig wegbeheerders ‘exact weten welke borden ze waar hebben staan en hoeveel dat er zijn’. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen maken vooral gemeentelijke wegbeheerders er vaak een potje van, door teveel verkeersborden te plaatsen. Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland voegt toe dat informatie boven of onder het bord verwarring kan oproepen.

Verkeersbordendatabase
Volgens Hoogeveen van HR Groep biedt de landelijke verkeersbordendatabase uitkomst. Er zitten zo’n drie miljoen verkeersborden in dat bestand, die jaarlijks wordt geactualiseerd: een gemiddelde van 16 per vierkante kilometer. “Door kritisch te kijken naar de inrichting van de openbare ruimte kunnen besparingen van 20 tot 25 procent in het borden- en palenbestand worden bewerkstelligd.”

Intelligente systemen
Via de database kunnen wegbeheerders zien welke borden waar staan en in welke staat ze verkeren. Ook kunnen de verkeersborden 'met elkaar communiceren' wanneer sensoren zijn gekoppeld. "De data landt in de database en daarvan uit communiceren we met wegbeheerder en afnemers van de data", zegt Hoogeveen.

In maart 2017 ging een proef met Intelligent Public Space Management in Rijswijk in voorbereiding. Een proef met een 'slim bamboebord' in de gemeente Den Bosch volgde in mei 2017.

Minder verkeersborden
Hoogeveen voegt verder toe dat de verkeersbordendatabase het aantal in omloop zijnde verkeersborden versoberd kan worden. Tijdens een inventarisatie vond HR-Groep 600.000 ‘pseudo-RVV-borden’. “Daarover willen we graag in gesprek met wegbeheerders.”

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.