CROW licht het wegdek uit

dinsdag 24 januari 2017 Guus Puylaert 0 reacties 138x gelezen

Tijdens de InfraTech op 20 januari 2017 lanceerde het CROW de online publicatie 'Wegdekreflectie - Optische eigenschappen van wegdekken'. Dit geeft inzicht in het wegdekontwerp en loopt vooruit op de nieuwe praktijkrichtlijn voor openbare verlichting. “Deze publicatie brengt twee werelden bij elkaar”, aldus projectmanager Marc Eijbersen.

Binnenkort verschijnt de nieuwe praktijkrichtlijn NPR13201, die de oude Richtlijn Openbare Verlichting uit 2011 vervangt. Deze publicatie slaat een brug de civieltechnische ontwerper en de verlichtingsspecialist, aldus Eijbersen. Zo wordt ingegaan op wat er allemaal komt kijken bij het specificeren, ontwerpen en beheren van lichte wegdekken. Zo bepaalt de textuur van de ondergrond bijvoorbeeld deels hoe het invallende licht reflecteert.

Verharding
Behalve de lichtinval, gaat de publicatie in op meer onderwerpen. Het eisenpakket aan verharde wegen is de laatste jaren aardig uitgebreid. Stroefheid en vlakheid zijn al veel langer belangrijke onderwerpen, maar daar zijn recentelijk ook geluidsreductie, hergebruik van secundaire materialen en CO2-reductie bijgekomen.

Volgens het CROW is lage temperatuur asfalt (LEAB PA) een energiezuinig alternatief als ondergrond en kan een lichter oppervlak bijdragen aan het reduceren van de hoeveelheid verlichting. Projectmanager Eijbersen: “Traditioneel kijkt de verlichtingsbranche alleen naar boven en kijken wegbeheerders alleen naar beneden. Door in de werkgroep intensief samen te werken hebben we partijen bij elkaar gebracht.”

 

Kennismodules Asfaltverhardingen en Betonverhardingen

De nieuwe publicatie verschijnt in twee CROW Online Kennismodules: die over asfaltverhardingen en over betonverhardingen.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.