Consortium werkt aan oplossing onveilig gebruik smartphone

donderdag 14 juni 2018 Guus Puylaert 0 reacties 202x gelezen

Een gezelschap van vijftig nationale en internationale experts, waaronder wetenschappers, verslavingsdeskundigen, automotive vertegenwoordigers, telecomaanbieder, overheden, werkgevers, wetgevers en politie, gaat samenwerken om onveilig gebruik van de smartphone in het verkeer tegen te gaan.

Foto: TeamAlert, Twitter

Foto: TeamAlert, Twitter

Dat is de uitkomst van de conferentie ‘Weg van verleiding’, georganiseerd door verzekeraar Interpolis bij het ministerie van IenW en met gespreksleider Jeroen Pauw. In september komen de vijftig partijen weer bij elkaar, om vervolgens een effectieve oplossingen aan te bieden aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het aantal verkeersslachtoffers groeit en de smartphone speelt daarin een grote rol. Volgens Amerikaanse onderzoek speelt afleiding in 68 procent van de ongevallen een rol. De autobestuurder wordt aan veel invloeden van buitenaf blootgesteld: het is daarom aan de partijen die invloed hebben op deze invloeden van buitenaf, om met een gedragen oplossing te komen.

Andere omgang
Uiteindelijk is er een nieuwe sociale norm nodig, waarbij we niet zo zeer de mobiele telefoon moeten weren uit het verkeer maar de nadruk moeten leggen op het anders omgaan met je smartphone. Juist ook omdat sommige diensten die via de smartphone bereikbaar zijn, een rol kunnen spelen in het bevorderen van veiliger verkeer, bijvoorbeeld diensten die waarschuwen voor spookrijders.

Er werd breed gepleit voor het standaard afsluiten van diensten en apps die afleiden, zodra mensen zich in het verkeer begeven. Alleen de nuttige, functionele diensten zouden dan standaard bereikbaar zijn. Samen met strengere wetgeving én handhaving brengt dat volgens de aanwezigen het doel van minder ongevallen door smartphonegebruik dichterbij.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.