Wie doet er iets aan spookfietsen?

donderdag 15 januari 2015
timer 2 min

Een toenemend probleem, naast de snelheid van elektrische fietsen, is het tegen de richting in rijden door fietsers en bromfietsers op fietspaden. Ook op fietspaden die daar veel te smal voor zijn en inhalen dus plotseling een riskante situatie kan worden als er onverwacht een tegenligger opdoemt.

Voor de goede orde: ik fiets iedere werkdag van mijn huis naar het hoofdkantoor van de ANWB en ik kan zeggen dat er geen dag voorbij gaat zonder dat ik te maken krijg met spookrijders. Daarmee is het voor mij zelfs dagelijkse praktijk.

Niet alleen fietsers hebben hier last van, ook de overige weggebruikers. Een voetganger die oversteekt, of een automobilist die een weg op wil rijden, kijkt - uiteraard - eerst naar links of er geen verkeer aan komt. Deze weggebruiker kan niet tegelijkertijd letten op fietsers of bromfietsers die van een richting komen waar ze niet vanaf horen te komen.

Deze spookfietsers hebben bovendien de hinderlijke gewoonte om de eerstvolgende kruising via de zebra en de voetgangersverkeerslichten over te steken, zonder borden of verkeerslichten te zien die immers niet naar hun kant gericht zijn. En dan ben je als automobilist ook nog eens de kwaaie piet als je door zo’n situatie een aanrijding krijgt.

 
Spookfietsers overtreden dus meerdere verkeersregels en tonen daarmee geen respect voor medeweggebruikers. Helaas zie ik zelfs ouders met kinderen die dit doen. En jong geleerd is oud gedaan, waarmee de regels waar de ANWB zo lang voor heeft gestreden, steeds meer worden veronachtzaamd. In De Kampioen zijn ook al reacties gepubliceerd over het spookrijden door fietsers, dus ik ben zeker niet de enige die dit constateert.

Aan de Regionale Verkeerspolitie van Den Haag heb ik in een brief om actie gevraagd, want ik zie niet dat er iets aan wordt gedaan waardoor het spookfietsen naar mijn indruk steeds verder toeneemt. Zelfs als agenten het onder hun neus zien gebeuren doen ze er nog niets aan, zo heb ik meerdere malen geconstateerd. Op mijn brief van 19 november 2014 heb ik, ook na een rappel, nog geen reactie ontvangen.

En ondertussen zie ik ook steeds vaker dat automobilisten en fietsers geen richting meer aangeven bij het afslaan…

Leo van Luxemburg, ANWB

Ben het met u eens. Ook de overheid bevordert de onduidelijkheid door onduidelijke situaties te scheppen. Er zou een duidelijke voorlichting moeten komen en bij overtreding straffen.
Ik constateer hetzelfde !! Maar ook op de fiets bellen en met hun aparaat "spelen" en niet op het verkeer letten!!
Yep , ik kan dit beamen, ik maak dit ook elke dag mee. Aso gedrag door verkeersdeelnemers is meer regel dan uitzondering.Politie en politiek hebben andere prio ?
Het is schering en inslag. Mijns inziens neemt het hand over hand toe als gevolg van het feit dat de politie totaal niet handhaaft in het geval van spookrijden door fietsers en bromfietsers. Ze staan erbij en kijken ernaar, wat een fout signaal afgeeft en de spookfietsers sterkt in hun overtuiging dat dat spookrijden "gewoon" is.

In onze woonplaats(Heerhugowaard; 45000 inwoners) wordt het fenomeen aangemoedigd door de gemeente, door iets te brede fietspaden aan te leggen. (Deze Gemeente grossiert overigens ook in andere verwarrende verkeerssituaties als 6 verschillende soorten rotonden)
Ik sta op het punt om iedere keer dat ik een spookfietser zie, in het holst van de nacht terug te keren naar deze plek en het Spookfietser-icoontje te sjabloneren. Maar ja, schilderen op de openbare weg mag volgens mij niet. Het is een kwestie van geduld, dat er een spookfietser tegen mij stevige bolide klapt. Misschien werkt een spookfietser-icoontje met een bloedspoor beter als afschrikmiddel.

spookfietsen doet zich overal voor. De gemeente waar ik woon heeft een fietsnota, waarin geschreven wordt om spookfietsen te bevorderen. Wat ze bedoelen is 2 richtingverkeer op fietspaden. Na gesproken te hebben met diverse mensen in de gemeente, als ook verzoeken te hebben gedaan tot "handhaven", kan ik alleen concluderen dat politie, gemeente er totaal niet in geïnteresseerd te zijn.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief