Wegontwerpen vanuit oogpositie van bestuurder

maandag 2 september 2013
timer 3 min
Max van Kelegom, Verkeer-Zien

Wegontwerp is een vak apart. Tenminste, als je kijkt naar al die richtlijnen die zijn verschenen. Ik heb jarenlang in de wereld van de richtlijnen gezeten, en deels zit ik er nog steeds in. Toen ik me met Natuurlijk Sturen ging bezighouden, raakte ik 'in de ban' van twee belangrijke zaken. Ten eerste kreeg ik met ruimtelijke vormgeving te maken (landschapsarchitecten, stedenbouwkundigen), die een ontwerp niet (alleen) vanuit een plattegrond beschouwen, maar vooral als een tafereel, een verticaal vlak. Ten tweede besefte ik dat het voor het inrichten van een functioneel ontwerp van weg en omgeving noodzakelijk is om vanuit de oogpositie van de bestuurder van een voertuig te kijken. 

Al snel kwam ik tot de conclusie dat ik eigenlijk niets wist over visueel-technische aspecten van waarnemen. Dat dit belangrijk is onderstreep ik met de constatering dat een bestuurder van een voertuig primair reageert op informatie van weg en omgeving die hem bereikt via zijn visuele kanaal, zijn ogen dus. Nu had ik in het verleden al eens samengewerkt met IWACC, onder andere bij de voorbereiding van de invoering van Rechts Voorrang voor Langzaam Verkeer. Bij IWACC bestond destijds juist wel die expertise die bij mij ontbrak; gelukkig had IWACC deze expertise intussen uitgebreid en voortgezet, zij het met andere doeleinden.

Onlangs hebben wij de samenwerking weer opgepakt in de gedaante van het samenwerkingsverband Verkeer-Zien. Hiermee willen wij de visueel-technische aspecten nadrukkelijk inbrengen onder verkeersinrichters, kennis erover uitdiepen en vooral praktijksituaties op die aspecten analyseren -en daarmee tot goede diagnoses komen. Natuurlijk met het doel om met zulke diagnoses goede adviezen te bedenken. 

We hebben de laatste tijd hard gewerkt aan het uitwerken van onze eerste inzichten. Dat hebben we, dankzij de goede medewerking en in opdracht van de provincie Gelderland, aan de hand van een concrete verkeerssituatie gedaan. Het resultaat hebben we op onze website geplaatst, www.verkeerzien.nl. Graag nodig ik iedereen uit onze website te bezoeken en ons huidig materiaal te bekijken. Ik waardeer iedere reactie, maak niet uit wat. 

Reacties zijn ook van belang om onze kennis verder uit te diepen dan wel te verrijken met nader onderzoek. We gaan hier dan ook mee door en zullen op gezette tijden met aanvullingen komen. Stel ons ook op de hoogte als je denkt dat je ons iets te bieden hebt. 

max@verkeerzien.nl 
www.verkeerzien.nl

 
Auteur: Margriet Verhoog

Max van Kelegom

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief