Van witkar naar witkar

vrijdag 18 maart 2016
timer 3 min
In
In het Amsterdam Museum is de witkar nog steeds een van de populairste attracties. Ik ben er een keer gaan kijken. De witkar stamt uit de jaren 1970 en wordt wel gezien als “het eerste moderne autodeelsysteem ter wereld” en 'zijn tijd ver vooruit'.

In het museum kun je in de witkar klimmen en, met een beetje fantasie, een denkbeeldig ritje door Amsterdam maken. De auto is een elektrisch aangedreven driewieler met zitplaatsen voor twee personen. Het is een grappig karretje dat wel met een rijdende telefooncel is vergeleken.

De witkar heeft het een aantal jaren volgehouden maar in 1986 viel definitief het doek. Dat is ook wel begrijpelijk. Het aantal opstapplaatsen en karren bleef beperkt en het systeem was niet erg gebruiksvriendelijk. Nee, dan de huidige deelauto’s. In de grote steden zijn ze bijna op iedere straathoek te vinden. Het gaat dan om auto’s die door organisaties worden aangeboden, zoals Greenwheels en Connektcar, maar ook door particulieren.


Mijn auto, jouw auto, onze auto
Er is nog betrekkelijk weinig onderzoek gedaan naar de deelautosystemen. Dat is merkwaardig want het deelautogebruik kan in potentie grote effecten hebben op het mobiliteitsgedrag  van Nederlanders en daarmee op het verkeers- en vervoerssysteem in Nederland.


Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) is in dit gat gesprongen en heeft de omvang van het deelautogebruik en de voorkeuren van de gebruikers in kaart gebracht in het rapport  Mijn auto, jouw auto, onze auto. Ook is gekeken naar de toekomst van de deelauto. Het onderzoek laat zien dat circa 20 procent van de Nederlanders, van 18 jaar en ouder en in het bezit van een rijbewijs, voor autodelen open staat. Dit zou in de toekomst neerkomen op bijna 2 miljoen gebruikers.

De onderzoekers geven echter ook aan dat er een kloof bestaat tussen attitudes en gedrag. Slechts een deel van die 2 miljoen zal uiteindelijk in een deelauto plaatsnemen. Het KiM doet een 'educated guess' en houdt het op een potentieel van circa 10 procent. Ook dat zou al een mooi resultaat zijn, want deelauto’s zorgen voor minder autokilometers, minder ruimtegebruik (parkeerplaatsen) en minder vervuiling.

Makkelijker dan boek lenen
De witkar is inmiddels een populair museumstuk en een tochtje naar het Amsterdam Museum zeker waard. Het zou leuk zijn om daarna naar Rotterdam te rijden waar de witkar 'nieuwe stijl' is te bewonderen. Je kunt in Rotterdam spierwitte Smarts huren. Het zijn geen elektrische, maar benzineauto’s met een groot bereik die je kunt ophalen en achterlaten waar je wilt. Je opent de deuren met behulp van een app op je smartphone. Volgens de exploitant is het huren van een Rotterdamse witkar ' makkelijker dan het lenen van een boek bij de bibliotheek'. De tijd zal moeten leren of over een aantal jaar 10 procent van de Nederlandse automobilisten in een deelauto rijdt. Of de Rotterdamse witkar een succes wordt moet ook nog blijken. Aan het gebruiksgemak van de deelauto’s zal het echter ditmaal niet liggen.

 
Auteur: Jaco Berveling

Jaco Berveling, onderzoeker bij het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM)

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief