Regensensoren: van de regen in de drup?

dinsdag 30 oktober 2012
timer 3 min

Luc Prinsen,  adviseur verkeersmanagement bij Goudappel Coffeng

Om de zoveel tijd duiken ze weer even op in de media: regensensoren voor verkeerslichten. Deze maand haalde ‘meer groen voor de fiets tijdens regen’ zelfs het journaal. Ik ben er helemaal voor, totdat ik de media hoor suggereren dat ‘het andere verkeer geen extra hinder ondervindt’. Maar dan kun je toch altijd meer groen geven? En dan is een regensensor toch helemaal niet nodig?

Bij regen is het drukker op de weg, juist met auto’s. Een verkeersregeling die onder natte, drukkere omstandigheden meer ruimte kan geven aan de fietsers, kan dat bij droog weer zeker. Een regensensor is dan overbodig. Het betreft dan waarschijnlijk een verkeersregeling met veel reservecapaciteit of een niet optimaal ingeregelde verkeersregeling. Goed functioneel beheer van verkeerslichten, lost meer op dan zo’n media-genieke regensensor.  Mijn ongenuanceerde advies aan gemeenten is: “Houdt dat geld voor de regensensor in je zak, of doe er iets echt zinnigs mee voor je fietsers!”

Of kies bewust voor de fietser!

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om ander verkeer wél te ‘hinderen’ tijdens regenbuien! Dit is een beleidskeuze, een keuze die past in de huidige tijdgeest van duurzame bereikbaarheid en de leefbare, vitale stad. Het is zeer wel denkbaar dat extra hinder voor autoverkeer, of zelfs het openbaar vervoer, op een beperkt aantal momenten (bijvoorbeeld tijdens regenbuiten) toelaatbaar is omwille van een tijdelijk extra vlotte doorstroming van fietsers. De fietser komt bij regen eerder thuis, de droog zittende automobilist is wat langer onderweg.  

Dat brengt me tot mijn echte advies aan gemeenten: daag je verkeerslichten-mensen uit de ‘fietsvriendelijkheid’ van je stad of gemeente te verhogen! Ik durf de uitdaging aan, zonder regensensor: elke (middel)grote stad kent kruispunten waar fietsers onnodig lang moeten wachten, en niet alleen bij een regenbui. Want verkeersregelingen “slijten” in de loop der tijd. Hun afstelling past niet meer bij het veranderende verkeersaanbod of het veranderde beleid over doelgroepen.

Maar begrijp me goed. Ik ben niet tegen regensensoren. Integendeel, al is het maar omdat ze ‘fietsvriendelijke verkeerslichten’ in het (media)zonnetje zetten. Dat juich ik toe. Het publiekelijk kunnen openen van een ‘regensensor-kruispunt’ zet bestuur en stad in het zonnetje. Ook dat gun ik ze van harte. Ook dat vestigt de aandacht op fietsvriendelijke verkeerslichten. Maar let op: investeer gericht in fietsvriendelijk regelen en pas niet klakkeloos regensensoren toe.

Meer bereiken met hetzelfde geld

Het plaatsen van een regensensor moet gepaard gaan met afwegingen over hinder. Welke extra reistijd is bij regen acceptabel voor andere weggebruikers? Of welke maximale filelengte? Wat zijn de randvoorwaarden en prioriteiten? Als dergelijk vragen niet gesteld zijn: Dan kunt u waarschijnlijk (nog) meer bereiken voor uw budget!

  

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief