Ogen op de weg op de A67!

donderdag 9 november 2017
timer 2 min
35 ongelukken per maand. Deze trieste uitschieter scoort de A67 bij Eindhoven. Hoe komt dat? Zijn de ogen van de weggebruikers daar te vaak niet op de weg gericht? Op deze weg zijn daarom sinds mei extra politiecontroles.

Op bumperkleven én op het gebruik van de mobiele telefoon. Er waren dagen dat agenten bijna veertig boetes uitdeelden bij een controle van vier uur. Dat zijn ongeveer tien automobilisten per uur! Betrapt op het gebruik van hun smartphone achter het stuur

Ik schrik daarvan. Zeker als je bedenkt dat het er in werkelijkheid nog meer moeten zijn. Want als de zon op je autoruit schijnt, of je mobiel ligt op schoot, is dat lastig te zien voor agenten en ontsnap je misschien aan de controle. Maar je bent levensgevaarlijk bezig. Een paar seconden je ogen niet op de snelweg en je bent honderd meter verder. Stel dat je opeens in een file belandt…!

De campagne NUL verkeerdoden Brabant focust op alert zijn in het verkeer. De politie Oost-Brabant kreeg de sleutelhangers met de tekst ‘Ogen op de weg’, om onder meer uit te delen tijdens de controles op de A67. Om je er dagelijks aan te herinneren je ogen op de weg te houden. Een leuk aandenken met een belangrijke boodschap!

Het is de eerste keer dat de politie in Brabant zo groot inzet op controle van smartphonegebruik. De extra controles duren nog tot en met mei volgend jaar. Maar dat zou geen verschil moeten maken in je rijgedrag. Wel of geen controle, hou je ogen op de weg. Altijd.

Deze blog is eerder verschenen op www.christophevandermaat.nl.

Christophe van der Maat, gedeputeerde Noord-Brabant

Als regelmatige weggebruiker op de A67 en vele andere A-wegen in Nederland onderschrijf ik dit artikel. Buiten de handhaving die slechts een topje van de ijsberg van overtreders pakt roep ik echt op om technische oplossingen die het gebruik van smartphones onherroepelijk onmogelijk maken.
Nu al blijkt uit cijfers dat het een sterk stijgend percentage verkeersslachtoffers te wijten is aan gebruik van smartphones Het wordt tijd dat we aan de voorkant van het probleem komen.
Heb niet de illusie dat je smartphoneren in het verkeer effectief met voorlichting en handhaving kunt tegengaan. Hardnekkig gevaarlijk verkeersgedrag ga je alleen effectief tegen door het fysiek onmogelijk te maken.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief