Masten

maandag 4 februari 2013
timer 2 min

Aucke van der Werff, burgemeester Noordoostpolder

Nu bouwen wij bruggen met een doorvaarthoogte van pakweg 13 meter, zoals bij ons de nieuwe Ramspolbrug tussen Kampen en Emmeloord en de Ketelbrug tussen Emmeloord en Lelystad. En nog moeten die bruggen, met name 's zomers, omhoog voor een mast.

Dus in het vierbaanswegennet dat onze gemeente verbindt met het oude land staan regelmatig lange files te wachten totdat een mast gepasseerd is. En dat gaat niet snel.

Zo’n mast moet eigenlijk ongestoord kunnen doorvaren, dus de kapitein meldt zich via de marifoon al geruime tijd voor de doorvaart bij de brugwachter en die wil geen ongelukken en neemt er dus de tijd voor.

De eigenaar van zo’n mast die ’s ochtends op Urk besluit om ’s middags in Kampen een kopje koffie te drinken, zorgt ervoor dat twee bruggen in twee belangrijke verkeersaders twee keer opengaan, met alle economische gevolgen van dien.

Nu gun ik masteigenaren het beste, en zeker een kopje koffie in Kampen, maar toch zou ik een beroep willen doen op de creativiteit van deze branche. En dat moet niet moeilijk zijn. Kijk eens naar de ongebreidelde mogelijkheden die moderne jachtbouwers in de aanbieding hebben. Variërend van elektrisch gehesen zeilen, automatische piloten, tot aan ingebouwde garages voor de bijboot aan toe. Een van de meest recente toepassingen in de watersportbranche is de telescopisch uitschuifbare studpaal, die ervoor zorgt dat een boot muurvast kan ankeren, zonder dat er een anker aan te pas komt.

Prachtig, prachtig, prachtig, maar waarom dan niet eens nagedacht over telescopisch uitschuifbare of inklapbare masten? Waarom gelden in dat opzicht nog steeds dezelfde uitgangspunten als 200 jaar geleden? En waarom moeten het bedrijfsleven en al die andere gebruikers van de infrastructuur op het land de tol betalen? Ik weet wel dat schepen de oudste rechten hebben, maar we leven anno 2013 en onnodig oponthoud in het verkeer dient vermeden te worden.

Lang leve de doorvaart

Soms moet je vindingrijkheid afdwingen. Dat kan in dit geval het best door de openingstijden van bruggen in drukke (vierbaans)wegen drastisch te beperken. Als automobilist kun je doorrijden en als watersporter kun je kiezen: of je maakt gebruik van de inmiddels beperkte openingstijd, of je vaart vrolijk door, vrijbuiterend zoals dat past bij vakantievieren, ongehinderd door bruggen, met je ingeklapte, ingekorte of gestreken mast. Lang leve de doorvaart.

 
Auteur: Margriet Verhoog

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief