Maak fietsen kleurenblind-proof

vrijdag 27 oktober 2017
timer 2 min
‘Rekening houden met de 750.000 Nederlandse kleurenblinden in het verkeer leidt tot minder slachtoffers. Niet alleen onder fietsers, ook onder voetgangers en automobilisten. Het kost bijna niets, alleen wat aandacht en het dient de verkeersveiligheid.

Helaas zijn er geen cijfers over ongevallen waarbij kleurenblindheid in het spel was, maar afgaand op mijn eigen aantal near-missers moet dit behoorlijk zijn. Met drie eenvoudige aanpassingen kunnen we veel leed en bovendien discriminatie van kleurenblinden in het verkeer voorkomen.

1. Mijn eerste idee is om het fietsachterlicht uit te voeren in oranjerood, zodat het achterlicht ook voor alle kleurenblinden ‘aan’ gaat. Rood licht gaat voor kleurenblinden, zonder rood pigment, nooit aan. De rem- en achterlichten van auto’s zijn daarom oranjerood, evenals het bovenste oranjerode verkeerslicht. Hetzelfde geldt voor het oranjerode knipperlicht bij een spoorwegovergang en sinds kort het matrixkruis boven de snelweg (rijbaan gesloten).

2. Een tweede aanpassing is het witte fietssymbool plaatsen op al het rode asfalt voor fietsers. Hierdoor ‘begrijpen’ kleurenblinde fietsers, automobilisten en voetgangers dat het om rood asfalt gaat. Het rode asfalt is voor hen net zo grijs als al het andere asfalt. Ook in het donker zien kleurzienden geen rood, dus voor iedereen is deze dubbele codering duidelijker. Soms sluit een fietspad/strook naadloos aan op het naastgelegen trottoir. Daardoor weten kleurenblinde voetgangers niet dat ze op rood asfalt lopen en riskeren ze te worden aangereden.

3. De derde aanpassing is al even eenvoudig. Draai bij kruisingen en rotondes het witte fietssymbool op het rode asfalt 90 graden, zodat het dwars op de rijrichting van het kruisende verkeer komt te staan. Voor het verkeer dat een kruising of rotonde nadert, valt het symbool zo beter op en is daarmee beter voorbereid op het kruisen van een fietspad. Dit is zeker het geval bij rotondes met ‘losse’ fietspaden, waar (brom)fietsers van twee kanten kunnen komen.

Het komt nu aan op het aanpassen van de wetgeving voor fietspaden en -stroken. Nu behoren fietsstroken dubbelgecodeerd te zijn (rood asfalt plus fietssymbool) en fietspaden niet.’

Meinard Noothoven van Goor, Blind Color Den Haag

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief