Lokale VRI’s dragen autonoom bij aan het ‘wonder van de Velsertunnel’

vrijdag 21 oktober 2016
timer 5 min

‘Sinds 15 april 2016 is de Velsertunnel voor een periode van 9 maanden dicht gegaan voor renovatie. Als projectmedewerker Verkeer en Vervoer bij Omgevingsdienst IJmond heb ik dagelijks te maken met de diverse maatregelen die zijn getroffen, om de 1300 tot 1400 motorvoertuigen per uur soepel de omleidingsroute Beverwijk oost te laten benutten. Daarbij valt op dat ook lokale VRI’s via lokale scenario’s autonoom de omleidingspieken kunnen reguleren.

De cijfers
Grafieken in de webapplicatie H2gO/RealM2M, geven aan dat het fors drukker is geworden op de omleidingsroutes rond de Velsertunnel. Voor de renovatie van de Velsertunnel reden op het drukste moment 700-800 motorvoertuigen per uur vanaf de A9 afrit Beverwijk-Oost in. Maar in de eerste week na de sluiting van de Velsertunnel maakten op de drukste momenten 1500(!) motorvoertuigen per uur gebruik van deze afrit.

Regelscenario’s renovatie Velsertunnel
Eén van de maatregelen om het verkeer zo goed mogelijk door te laten stromen tijdens de tunnelrenovatie, is het opstellen van diverse regelscenario’s. Deze zijn door Rijkswaterstaat opgesteld samen met Provincie Noord-Holland, IJmond Bereikbaar, Gemeente Amsterdam, het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf en de aannemer. In deze scenario’s is bepaald in welke situaties en via welke wegen het verkeer wordt omgeleid, welke middelen hiervoor worden ingezet en wie daarover moet worden geïnformeerd.

Verkeerscentrales Rijkswaterstaat/provincie
In eerste instantie is gedacht aan het koppelen van de verkeerslichten in de gemeenten Beverwijk en Heemskerk aan de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat en/of Provincie via een ´DVM exchange´ koppeling (een standaard protocol om systemen te koppelen). De verkeerscentrales van Rijkswaterstaat/Provincie zouden dan een scenario activeren, waardoor ook de verkeerslichten in de gemeenten anders worden ingesteld. Gezien de korte voorbereidingstijd is gezamenlijk besloten om de lokale/gemeentelijke verkeerslichten niet te koppelen aan de verkeercentrale van Rijkswaterstaat en/of Provincie, maar om deze systeem zoveel mogelijk autonoom, maar wel op basis van speciale regelscenario’s te laten functioneren.

Multifunctionele gemeentelijke webapplicatie
Na deze beslissing zijn we als eerste gestart met de verkeerslichten op de omleidingsroutes in Beverwijk te koppelen aan de nieuwe verkeerscentrale van Heemskerk. De gemeente Heemskerk heeft namelijk onlangs alle verkeerslichten in de verkeerscentrale, gekoppeld met een multifunctionele webapplicatie (H2gO/RealM2M). Heemskerk gebruikte dit systeem van I-Real al voor het monitoren en aansturen van (afval)water- en andere verkeersobjecten. Vervolgens hebben we, naast de bestaande tellussen aan het begin van de omleidingsroutes, extra camera’s geplaatst. Deze registreren hoeveel verkeer de omleidingsroutes op komt rijden. Deze data wordt iedere minuut aan het Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW) doorgegeven. Vervolgens worden de gegevens weer uit het NDW gehaald en ingelezen in de verkeerscentrale.

Regelscenario’s per omleidingsroute
In H2gO/RealM2M hebben we voor ieder telpunt bepaald, wat de waarden zijn waarop het telpunt een regelscenario activeert en ook weer deactiveert. Om te voorkomen dat een scenario te snel achter elkaar wordt ge(de)activeert, is er in het systeem een aparte drempelwaarde geprogrammeerd. Daarnaast worden altijd meerdere waarden achter elkaar gemeten. Een enkele meting is dus niet voldoende om een scenario te activeren /deactiveren. De drempelwaarden hebben we in eerste instantie bepaald op basis van de verkeerssituatie vóór de renovatie van de Velsertunnel. Samen met mijn collega’s hebben we de verkeerssituatie in de eerste weken van de renovatie nauwgezet gemonitord en zijn de drempelwaarden waar nodig aangepast.

Autonoom
Het systeem werkt nu zo dat ieder telpunt twee deelscenario’s aanstuurt. Wanneer de drempelwaarde van een telpunt wordt overschreden, dan gebruiken de verkeerslichten op de omleidingsroutes automatisch de groentijden uit ons ‘spitsprogramma’. Wordt het nog drukker dan gebruikelijk in de spits, dan verlengt het systeem de groentijden op de omleidingsroute met nog eens 10 seconden. Ook worden de hiaattijden van de detectielussen op deze richtingen verhoogd, zodat de lichten ook op groen blijven staan als er grotere gaten in de verkeersstroom vallen. Hierdoor hebben we, volledig autonoom door het systeem, de doorstroming geoptimaliseerd voor de verkeersbelasting op dat moment.

Aansturing verkeerslichten
Ieder scenario stuurt één of meerdere verkeerslichten aan. De meeste verkeerslichten worden aangestuurd door vier scenario’s. De omleidingsroutes lopen immers in beide richtingen en per telpunt zijn er twee deelscenario’s. Maar er zijn ook verkeerslichten die door meerdere scenario’s worden aangestuurd. In de verkeerscentrale kan ik nu op ieder moment van de dag zien, hoeveel verkeer de omleidingsroutes oprijdt en of een scenario is geactiveerd. Ook kan ik op ieder moment zien, welke scenario’s paraat staan, worden ingesteld en actief zijn. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we de scenario’s handmatig activeren of deactiveren.

De effecten
Uit de data die door de verkeerscentrale gegenereerd wordt, blijkt dat de scenario’s meerdere keren per dag worden geactiveerd en daarmee snel inspelen op de actuele verkeerssituatie. Het verkeer op de omleidingsroutes kan prima verwerkt worden, ook al rijdt op sommige wegvakken op de drukste momenten twee keer zoveel verkeer dan voor de renovatie van de Velsertunnel. Nadat we de verkeerssituatie twee weken nauwgezet hebben gemonitord en de parameters in de verkeerscentrale zijn gefinetuned, is het niet meer nodig geweest om de verkeerslichten met de hand bij te regelen. Er zijn tot nu toe nagenoeg geen ongewenste situaties ontstaan, dankzij een goed projectteam en een betrouwbaar, autonoom werkend systeem. Om te weten te komen hoe de weggebruikers de veranderde situatie ervaren, monitort Rijkswaterstaat reacties op onder andere de website en Twitter. Daaruit zijn in de afgelopen periode slechts twee klachten over de verkeersafwikkeling in de gemeenten binnengekomen. Deze konden we door kleine aanpassingen in de verkeerscentrale snel oplossen.'

 
Auteur: Reinier van Gent: projectmedewerker Verkeer en Vervoer, Omgevingsdienst IJmond

Reinier van Gent: projectmedewerker Verkeer en Vervoer, Omgevingsdienst IJmond

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief