'Kinderen overhalen om van de fiets te houden’

dinsdag 18 juni 2019
timer 3 min
Wanneer we aan de veiligheid werken met kinderen, houden we dan ook daadwerkelijk rekening met kinderen? Ik vraag het mij soms af. Veiligheid is iets wat niet of nauwelijks leeft bij kinderen. Onlangs sprak ik een gymdocent die vertelde dat een kind het verkeersexamen had gedaan en dat vierde met een wheelie. Dit werd niet gewaardeerd. Mijn vraag is op zo’n moment waarom dit niet wordt gewaardeerd.

Een kind heeft iets heel erg gedisciplineerd uitgevoerd en moet daarna even ontladen. Het kind doet dan waar hij of zij zelf zin in heeft. Dit specifieke kind toonde eigenlijk exceptionele vaardigheden. Wij als volwassenen remmen dit af.

In mijn ogen moeten we dit juist toejuichen. Niet omdat we willen dat elk kind op de achterband over straat rijdt, maar omdat we willen dat elk kind geniet van fietsen. Laten we vooral gaan kijken hoe we kinderen over kunnen halen om van de fiets te houden. Als wij fietsfans creëren, wellicht laten ze dan wat vaker de auto staan als ze wat ouder zijn.

Eigen belevingswereld vertalen
Waar wij als volwassen heel goed in zijn, is onze eigen belevingswereld vertalen naar die van anderen. Een buurtsportcoach uit Nijmegen vertelde me dat hij graag uit vliegtuigen sprong, maar dat hij,  als hij dit aan de wijkbewoners zou vragen, ze niet mee zou krijgen. In mijn ogen moeten we dit voorkomen met fietsen. Zorg dat kinderen de ruimte hebben om de mogelijkheden van de fiets te verkennen. Op de korte termijn is dit wellicht even een achteruitgang van de veiligheid, maar op de lange termijn winnen we fietsfans waarmee we de veiligheid verbeteren.

Uitsluiten risico’s
Als volwassenen zijn wij heel goed in het uitsluiten van risico’s. De belevingswereld van kinderen begeeft zich nog veel meer in het verkennen van de grenzen. Zodra ze ergens grenzen ontdekken zijn ze er klaar mee, of het wordt juist interessant. Wie heeft nooit stiekem iets gedaan, juíst omdat dit níet mocht? Laat kinderen opgroeien, zorg dat ze kunnen vallen en schep als volwassene randvoorwaarden voor een veilige landing.

Leerervaring in spelvorm gieten
Kinderen hoeven niet door te hebben wat we allemaal voor ze doen, vaak is dit beter. Er is genoeg bekend om elke leerervaring in spelvorm te gieten. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte voor ze is om te ontdekken en geef ze vooral het gevoel dat ze het zelf ontdekt hebben. Bied ze het plezier en de succeservaring.

Fietsfan
Wellicht krijgen we het dan ooit voor elkaar dat mensen balen dat ze de auto móeten pakken, wanneer de fiets écht geen optie is. Geef kinderen de ruimte om een nieuwe wereld te creëren, om fietsfan te worden. Hopelijk nemen ze ons dan mee in een fietswereld die wij niet voor mogelijk hadden gehouden.”

 

Joep Tiernego, als kind:

 
Auteur: Joep Tiernego

Joep Tiernego, Projectregisseur HAN Sport en Bewegen, MSc Student Sport- en Beweeginnovatie

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief