Blind dashboard

vrijdag 1 maart 2019
timer 4 min

Komend uit de supermarkt zet ik tassen op de achterbank, sla het achterportier dicht, neem plaats achter het stuur en start mijn Renault. Direct een geluidssignaal, maar op mijn dashboard geen enkele indicatie. Wat kan dit zijn ? Olie, accu, koelwater? 

 

Op de parkeerplaats vraag ik een jongeman even een blik op mijn dashboard te werpen. Op het plattegrondje van de auto ziet hij bij het linker achterportier een klein rood lichtje, voor mij als rood-blinde onzichtbaar. Het portier is niet goed dicht. Dit is snel verholpen, maar wat te doen op een snelweg bij een geluidssignaal, zonder indicatie op het dashboard? Indertijd kon ik op een Mitsubishi-dashboard het modieuze rood op zwarte displays voor snelheid, benzine en kilometerstand niet aflezen. Dat reed niet fijn.

Ontwerpers houden gelukkig wel rekening met mijn kleurzienstoornis aan de buitenkant van auto’s (oranjerode achterlichten), waarom niet van binnen? Kleurenblind-proof dashboards dragen zeker bij aan verkeersveiligheid doordat ze voor iedereen duidelijk zijn. Het is geen kwestie van kosten; gewoon signaallichtjes in oranjerood in plaats van rood toepassen en displays niet in rood op zwart. Bij autofabrikanten ontbreekt hiervoor kennelijk elke interesse en de Rijksdienst Wegverkeer (RDW) keurt hier niet op, terwijl kleurenblinden ook willen weten hoe hard zij rijden.

Touch-screenproblemen 
Onderzoekers van TU Delft stellen dat 'touch screens de minst geschikte interface zijn voor in de auto’, maar ik lees niets over standaardkleuren voor pictogrammen, laat staan over een kleurenblind-proof palet. Autorijden wordt er al met al niet makkelijker op voor kleurzienden en zeker niet voor kleurenblinden. Tijd voor ‘in der Beschränkung zeigt sich der Meister’, waar alle weggebruikers van profiteren.

 


Het onderste beeld is wat rood-blinden zien, gemaakt met de kleurenblindheidsimulator van TNO. 

Zelfrijdende auto
Na twee doden door zelfrijdende auto’s in de VS, kan een derde tevens de dood van het project betekenen. Onderzoekers moeten aan alles denken om die derde dode te voorkomen. Dus ook aan de combinatie van een kleurenblinde met een gekleurd controlepaneel. Bij een geluidssignaal kan dan de kleur in het paneel fout worden geïnterpreteerd of zelfs helemaal niet worden opgemerkt, met een ongeluk tot gevolg. Onderzoekers hebben geen aandacht voor kleurtinten en dubbele coderingen. Dit wordt (letterlijk) afgedaan als geneuzel. Maar de Wet van Murphy gaat altijd op, ook bij zelfrijdende auto’s. Bij een ongeval wordt als oorzaak ‘kleurenblindheid’ waarschijnlijk niet vastgesteld, aangezien dit niet tot de opties behoort. Gezien mijn aantal ‘nearmissers’ moet het af en toe goed fout gaan door onzorgvuldig functioneel kleurgebruik.

Onzichtbare achter- en remlichten
Bij de meeste auto’s zijn de achter- en remlichten oranjerood en daardoor kleurenblind-proof, hoewel een gepimpte Volkswagen Golf met dichtgeplakte achterramen wel eens zeer donkere achterlichten wil hebben, die voor rood-blinden nooit oplichten. Donkerrode achterlichten zijn overigens ook te vinden op campers, caravans, Oost-Europese vrachtauto’s en landbouwvoertuigen. Militaire voertuigen zijn met hun donkerrode achterlichten – type ‘gloeiende spijker’ – en mede door camouflage volslagen onzichtbaar in het donker.

RDW discrimineert
Naast RWS (zie Verkeerskleuren 3/6) discrimineert ook de RDW door voertuigen toe te laten op onze wegen, die niet voldoen aan de eis kleurenblind-proof. In 2015 had ik telefonisch contact met twee heren van de RDW. Na mijn ouverture reageerden beiden – separaat – volmondig met: “Nooit aan gedacht”. Dat was eerlijk, maar er was geen tijd om op kleurtoepassingen in te gaan, laat staan mij te ontvangen.

De laatste tijd zijn er meer soorten fiets-achterlichten op straat te zien, helaas vaak in donkerrood uitgevoerd, en daarmee onzichtbaar voor rood-blinden. Ook fietsclubs hebben nog altijd niet door dat je rood nader moet specificeren (oranjerood) voor optimale veiligheid.

Hoe bestaat het!

In het 'Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030’ komt het woord ‘kleur’ (-tinten, -zienstoornis, -enblinden) niet voor.?Deze gezamenlijke visie?is één grote blinde vlek voor kleuren, terwijl met doordacht kleurgebruik veel veiligheid valt te winnen, zonder extra kosten.


Lees ook de vorige blogs van Meinard Noothoven van Goor:

Stel, je ziet geen rood

Bijna onder de tram 

‘Matrix-X gaat voor mij nooit aan!’ 

 
Auteur: Meinard Noothoven van Goor

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief