Benelux-proef met digitale vrachtbrief van start

maandag 5 maart 2018 Guus Puylaert 0 reacties 60x gelezen

De proef werd op 1 december 2017 al aangekondigd. Maar op 5 maart, tijdens een Benelux-top, gaven minister Van Nieuwenhuizen en haar collega’s uit België en Luxemburg het startschot voor het gebruik van digitale, grensoverschrijdende vrachtbrieven voor vrachtvervoerders. De pilot duurt drie jaar.

Om deel te kunnen nemen aan de proef moeten transporteurs werken met software van een erkende leverancier. “Toen we de proef aankondigden op 1 december, moesten software en systemen nog worden erkend”, vertelt woordvoerder Emrys Dijkhuis. “Nu dat is gebeurd, kunnen transporteurs daadwerkelijk aan de gang.”

Besparing
Door de digitalisering van de vrachtbrief, moet grensoverschrijdend vervoer makkelijker, sneller en goedkoper worden. Volgens minister Van Nieuwenhuizen bespaart dat per jaar 180 miljoen euro aan administratieve rompslomp voor het Nederlandse bedrijfsleven. Jaarlijks worden er in Nederland alleen al zo’n 40 miljoen vrachtbrieven gebruikt: door de overstap naar digitale vrachtbrieven besparen vervoerders 4,50 euro per vrachtbrief.

Belangrijk voor transportsector
Voor binnenlands vervoer was het in Nederland al mogelijk om digitale vrachtbrieven te gebruiken, maar in België en Luxemburg worden nog geen vrachtbrieven gebruikt. Wat de minister betreft wordt het zo snel mogelijk dagelijkse praktijk: de proef moet aanzet zijn tot breder gebruik van de digitale vrachtbrief in Europa. Voor de Nederlandse transportsector is het belangrijk dat straks ook landen als Duitsland, Italië en Oostenrijk de digitale vrachtbrief gaan accepteren.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.