Beleidsfocus verleggen naar veiligheid van kinderen

dinsdag 27 februari 2018 Guus Puylaert 0 reacties 87x gelezen

De Europese Veiligheidsraad Verkeer (ETSC) heeft een onderzoek gepubliceerd naar het aantal verkeersdoden onder kinderen op Europese wegen in de afgelopen tien jaar. Volgens de veiligheidraad moeten overheden hun beleid afstemmen op de veiligheid van kinderen.

In het afgelopen decennium zijn meer dan 8100 kinderen tot 14 jaar omgekomen in het verkeer in EU-landen. Daarmee is het aantal verkeersdoden onder deze groep afgenomen en zelfs sterker dan het aantal verkeersdoden in andere leeftijdsgroepen.

Dat blijkt uit een rapport van de Europese Veiligheidsraad Verkeer (ETSC). Van alle EU-landen is Nederland één van de landen waar het aantal jonge verkeersslachtoffers het sterkst is teruggedrongen.

Kwetsbaar

Volgens de veiligheidsraad zijn kinderen een kwetsbare groep, omdat het hen ontbreekt aan verkeerservaring en omdat zij minder goed zichtbaar zijn dan anderen, vanwege hun geringe lengte. Ook zijn kinderen zich minder bewust van het risico dat zij lopen en zijn zij vaker onschuldige slachtoffers.

Beleidsfocus

De ETSC beveelt aan dat de beleidsfocus van overheden op de verkeersveiligheid van kinderen zou moeten liggen. Dat kan namelijk resulteren tot een algemene verbetering van de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers.

Technologie

Zo kan een snelheidsassistent in de auto, zoals cruise control, helpen om het aantal kinderongelukken te reduceren. Ook een automatisch noodremsysteem, dat voetgangers en fietsers herkent, en het correct installeren van kinderzitjes, dragen bij aan de verkeersveiligheid onder kinderen.

Op 2 mei brengt de Europese Commissie voorstellen uit voor de veiligheid van voertuigen.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.