Basisverkeersmodel voor alle steden

dinsdag 30 oktober 2018 Jan Willem Kerssies 0 reacties 193x gelezen

Een overvloed aan nieuwe databronnen en slimme analysemethoden maken een ‘next step’ mogelijk van het traditionele verkeersmodel naar beleidsvoorbereidende systemen die inzicht geven in ‘what-if-vragen’. Met ruim 100 klanten en relaties verkenden DAT.Mobility en Goudappel Coffeng op 18 september de toekomst van data en verkeersmodellen. Een wereld die niet alleen verdiept, maar ook verbreedt.

Een next step die de Goudappel-onderneming ‘in de breedte’ ontwikkelt, is een nationaal basisverkeersmodel, zodat ook kleinere steden met mobiliteitsdata kunnen gaan werken. “Alles lijkt meetbaar”, stelt Wim Korver, directeur van de Goudappel Groep. “Op zich goed nieuws. Maar wat is wijsheid gezien dit overweldigend aanbod aan mogelijkheden?

Wij zien het als onze rol om het overzicht te houden en de nieuwe data, waar relevant, in te zetten voor de komende revoluties in ons mobiliteitssysteem: elektrificering, automatisering en delen. Deze fundamentele veranderingen gaan zich zeer waarschijnlijk voordoen. Alleen in welk tempo en in welke vorm, is nog ongewis. De behoefte is dan ook aan beleidsvoorbereidende informatie- en modelsystemen die helpen om inzicht te krijgen in ‘what-if-vragen’.”

Erik Verroen, strategisch adviseur bij Rijkswaterstaat bevestigt de behoefte aan modelontwikkeling. Hij onderscheidt vier levels in deze ontwikkeling. De eerste leverde een eenduidig beeld van de toekomst, bijvoorbeeld een prognose van het aantal voertuigverliesuren op een traject. Het tweede level schetst een toekomst met bandbreedtes, het derde schetst meerdere toekomstbeelden en het vierde level biedt de mogelijkheid om de toekomst te verkennen. Verroen: "We zitten nu op level drie en moeten uit onze comfortzone durven te stappen. We gaan van een voorspelbare toekomst naar een verhaal over de toekomst, van een predictive future naar een narrative future. Een moeilijke stap, erkent Verroen. “Dus we hoeven ons voorlopig niet te vervelen.” 

DAT.Mobility-consultant Peter Kant, schetst zijn beeld van het verkeersmodel van de toekomst. Dit wordt een datagedreven platform dat een dagelijks operationeel beeld geeft van de stad of regio. De eerste versie daarvan komt op 1 januari 2019 beschikbaar voor Omnitransgebruikers. Voor de langere termijn wordt samen met de Finse partner Strafica gewerkt aan een volledig nieuwe generatie voorspellende modellen. Dit Agent Based model BRUTUS modelleert het volledige activiteitenpatroon van elk individu.

 

Panel
Om deze nieuwe generatie modellen van data te voorzien is een panel opgericht met 20.000 mensen die iedere dag worden gevolgd in hun mobiliteitsgedrag. “We werken hierin samen met Kanter en Mobidot”, zegt Joost De Bruijn, directeur DAT.Mobility. "We noemen dit het Nationaal verplaatsingspanel, NVP."

Kees de Leeuw, senior adviseur bij de gemeente Den Haag ging in op een heel andere vorm van datagebruik: directe toepassing van mobiliteitsdata in een monitor voor verkeersbeleid. Hoewel monitoren met data veel uitdagingen kent – want hoe houd je de indicatoren consistent in een wereld die voortdurend nieuwe databronnen kent – levert het ook veel op. Met een verkeersmonitor kan het gevormde beleid effectief worden bijgestuurd of weer leiden tot nieuw beleid.

 

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op: https://www.dat.nl/klantendag-the-next-step-van-mobiliteitsdata-naar-beleidsinformatie/

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.