Tweede Kamer akkoord met invoering vrachtwagenheffing

woensdag 23 maart 2022

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de invoering van een kilometerheffing voor vrachtwagens. Vanaf 2026 zal de vrachtwagenheffing definitief worden ingevoerd. De vrachtwagenheffing zal de bestaande vrachtwagenbelasting vervangen. De vrachtwagenheffing is een middel om de transportsector te verduurzamen, dat is nodig om de klimaat- en milieudoelen te behalen.

De transportsector heeft nog even de tijd om zich voor te bereiden op de invoer van de kilometerheffing voor vrachtwagens. In 2026 gaan alle bedrijfsvoertuigen boven de 3.5 ton betalen voor het gebruik van de weg. Bij de invoer van de vrachtwagenheffing wordt onderscheid gemaakt tussen schone en vervuilende vrachtwagens, vrachtwagens die minder CO2  uitstoten hoeven ook minder te betalen. De opbrengsten van de vrachtwagenheffing worden gebruikt om de transportsector te verduurzamen.

Snellere verduurzaming

De Tweede Kamer gaat een onderzoek doen naar de mogelijkheden om de toekomstige opbrengsten uit de heffing naar voren te halen. De transportsector kan die opbrengsten dan gebruiken om het wagenpark sneller te verduurzamen. Ook gaat de Tweed Kamer onderzoeken of er voldoende laad- en tankinfrastructuur beschikbaar is om elektrische vrachtwagens in de toekomst van energie te voorzien.

Bron: Koninklijke RAI Vereniging

Bron: Shutterstock

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.