De kracht van water

woensdag 10 januari 2024
Water is vanzelfsprekend. We drinken water. We zwemmen erin. Trekken ons toilet ermee door. Je zou haast vergeten hoe belangrijk water is voor bereikbaarheid en de economie. We bevaren het en af en toe moet het worden overbrugd. Daar schuilt een hele wereld achter, die niet zo vanzelfsprekend is.

Of het nu gaat om de verkeerscentrales, waarmee bruggen en sluizen worden bediend of de stuwen die het waterpeil hoog en de Maas bevaarbaar moeten houden. Het economische en maatschappelijke verkeer kan haast niet zonder water.


Rijstroken

Het sjouwen met containers is veel duurzamer over water, dan over de weg. Je hoeft er geen extra rijstroken bij te leggen, en er gaan veel meer containers op een boot dan op een vrachtwagen. Scheelt ook weer files. Het water vormt een onmisbare schakel tussen weg en spoor.

Naast goederen van over de hele wereld, die hun weg vinden over het water, gaan er mensen van oever tot oever met pontjes. Op deze manier worden lokale gemeenschappen met elkaar verbonden tot in de haarvaten van het mobiliteitssysteem. Veel mensen zijn ervan afhankelijk of hebben er plezier van, van forenzen tot boeren, van toeristen tot scholieren. De kracht van water telt op elke schaal.

Lees het hele dossier hier. 


 

-

Mario Jacobs, Dijkgraaf Waterschap Aa en Maas

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.