Als de dijken sterker zijn

maandag 3 april 2017 Guus Puylaert 0 reacties 37x gelezen

Drie dijken aan de kust van Schouwen-Duiveland zijn voorzien van extra veiligheidsmaatregelen. Op 29 maart werden drie dijkversterkingsprojecten opgeleverd, die tussen september 2016 en februari 2017 zijn uitgevoerd. Het gaat om Boerderij de Ruyter/Flaauwershaven (lengte 600 meter), Zierikzee/Bruinisse (lengte 600 meter) en Burghsluis-Schelphoek (lengte 1.200 meter).

Bij de drie kustversterkingsprojecten is geotextiel aangebracht met daarop breuksteen.

Bij de drie kustversterkingsprojecten is geotextiel aangebracht met daarop breuksteen.

Waterschap Scheldestromen toetste in 2010 alle dijken en duinen aan de wettelijke veiligheidsnorm. Deze drie trajecten bleken niet te voldoen. Er werden stabiliteitsproblemen geconstateerd en er kwam kwelwater onder de dijken door, waardoor zand- en gronddeeltjes wegspoelden: piping genaamd. Dat kan leiden tot verzakking van de dijk. In de periode tussen september 2016 en februari 2017 zijn de werkzaamheden uitgevoerd.


Tijdens de renovatiewerkzaamheden is de piping tegen gegaan door aan de binnenkant van de dijk een filterdoek aan te brengen en het textiel te verzwaren met breuksteen. Bij het traject Boerderij de Ruyter is de dijk aan de landzijde breder gemaakt en de kruin van de dijk verder naar achter gelegd, wat de stabiliteit bevordert.

 

Projectorganisatie Waterveiligheid

De drie Schouwse kustversterkingsprojecten werden uitgevoerd onder de vlag van de Projectorganisatie Waterveiligheid (POW). Dit is een samenwerkingsverband tussen Rijkswaterstaat en Waterschap Scheldestromen. De projecten zijn uitgevoerd en gesubsidieerd in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Seminar Passende Parkeernormen

Geen artikelen gevonden.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.