2000 jaar brughistorie in: Canon van de Nederlandse brug

vrijdag 2 september 2016 0 reacties 335x gelezen

De techniek en het ontwerp van bruggen in Nederland heeft een grote en lange ontwikkeling doorgemaakt. Niet alleen in type brug (vast, beweegbaar, gedurfd of minder gedurfd in ontwerp), maar ook in de toegepaste materialen (hout, steen, ijzer, staal, gewapend beton, voorgespannen beton, aluminium en kunststof).
Het boek 'Canon van de Nederlandse brug' verschijnt op 12 november 2016 en is een uitgave van Bouwen met Staal (Zoetermeer) in samenwerking met de Nederlandse Bruggenstichting (Rijswijk).

Het boek 'Canon van de Nederlandse brug' verschijnt op 12 november 2016 en is een uitgave van Bouwen met Staal (Zoetermeer) in samenwerking met de Nederlandse Bruggenstichting (Rijswijk).

De ‘Canon van de Nederlandse brug’ plaatst deze ontwikkelingen in een historisch perspectief: vanaf doorwaadbare plaatsen in rivieren en waterlopen via houten ophaalbruggen en vaste stenen bruggen tot de toepassing van ijzer voor de eerste grote spoorbruggen en het gebruik van beton voor verkeersbruggen en viaducten.\

 

Rol architect

De canon besteedt ook aandacht aan de wijze waarop beweegbare bruggen functioneren en op welke wijze de bediening is georganiseerd.

Bruggen moeten niet alleen voldoende sterk zijn, ook de vormgeving is van belang. Met name in de huidige tijd is de rol van de architect steeds dominanter geworden.

 

43 vensters

De Canon van de Nederlandse brug omvat 43 vensters en leidt tot een beter begrip van en inzicht in 2000 jaar ontwikkeling in het functioneren van bruggen, maar óók van viaducten (bruggen over wegen), ecoducten (bruggen voor de fauna) en aquaducten (waterweg over een weg). Het beeldmateriaal in dit boek speelt een belangrijke rol, niet alleen als toelichting op de tekst, maar ook om de aantrekkelijkheid van veel bruggen te benadrukken.

 

Het boek (ISBN 978-90-72830-96-8) verschijnt op 12 november en is een uitgave van Bouwen met Staal (Zoetermeer) in samenwerking met de Nederlandse Bruggenstichting (Rijswijk). De Canon van de Nederlandse Brug kan al worden besteld via: www.bruggenstichting.nl

Reageren

Invoer verplicht
Invoer verplicht
Invoer verplicht

 

 

 

Legenda
Bij dit veld is invoer verplicht.

Inhoud Trends 2019

  • ‘Smart mobility ís verkeersveiligheid’ Gaat het over smart mobility, dan gaat het al jarenlang over het verbeteren van de doorstroming. Dat vertelt Bram Hendrix, manager Smart Mobility bij AutomotiveNL. Maar hoewel...

Inhoud Trends 2019

  • Fietsers willen veiligheid en comfort De markt vraagt in toenemende mate om veilige, comfortabele fietspaden die ook nog eens duurzaam zijn. Ook begint de inbreng van fietsers en fietsersbonden mee te tellen bij de...

Verkeerskunde is een uitgave van ANWB.
© 2019 verkeerskunde.nl - alle rechten voorbehouden.