2000 jaar brughistorie in: Canon van de Nederlandse brug

vrijdag 2 september 2016
timer 2 min
De
De techniek en het ontwerp van bruggen in Nederland heeft een grote en lange ontwikkeling doorgemaakt. Niet alleen in type brug (vast, beweegbaar, gedurfd of minder gedurfd in ontwerp), maar ook in de toegepaste materialen (hout, steen, ijzer, staal, gewapend beton, voorgespannen beton, aluminium en kunststof).

De ‘Canon van de Nederlandse brug’ plaatst deze ontwikkelingen in een historisch perspectief: vanaf doorwaadbare plaatsen in rivieren en waterlopen via houten ophaalbruggen en vaste stenen bruggen tot de toepassing van ijzer voor de eerste grote spoorbruggen en het gebruik van beton voor verkeersbruggen en viaducten.\

Rol architect

De canon besteedt ook aandacht aan de wijze waarop beweegbare bruggen functioneren en op welke wijze de bediening is georganiseerd.

Bruggen moeten niet alleen voldoende sterk zijn, ook de vormgeving is van belang. Met name in de huidige tijd is de rol van de architect steeds dominanter geworden.

43 vensters

De Canon van de Nederlandse brug omvat 43 vensters en leidt tot een beter begrip van en inzicht in 2000 jaar ontwikkeling in het functioneren van bruggen, maar óók van viaducten (bruggen over wegen), ecoducten (bruggen voor de fauna) en aquaducten (waterweg over een weg). Het beeldmateriaal in dit boek speelt een belangrijke rol, niet alleen als toelichting op de tekst, maar ook om de aantrekkelijkheid van veel bruggen te benadrukken.

Het boek (ISBN 978-90-72830-96-8) verschijnt op 12 november en is een uitgave van Bouwen met Staal (Zoetermeer) in samenwerking met de Nederlandse Bruggenstichting (Rijswijk). De Canon van de Nederlandse Brug kan al worden besteld via: www.bruggenstichting.nl

Het boek 'Canon van de Nederlandse brug' verschijnt op 12 november 2016 en is een uitgave van Bouwen met Staal (Zoetermeer) in samenwerking met de Nederlandse Bruggenstichting (Rijswijk).

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.